cookie-og-privatlivspolitik
Marcus Knuth - her sammen med Naser Khader - har været til sit første gruppemøde hos De Konservative.
Marcus Knuth - her sammen med Naser Khader - har været til sit første gruppemøde hos De Konservative.
Foto: Benjamin Rugholm

Lokal nyt

Knuth fortæller om splid og øgenavne i Venstre

V-folk kaldte ham "Gøgeungen".
08. december 2019 kl. 08:00 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Natten mellem torsdag 28. november og fredag 29. november sov Marcus Knuth så dårligt, at han vågnede klokken fire om morgenen. Denne fredag skulle han nemlig fortælle, at han meldte sig ud af Venstre og ind i Det Konservative Folkeparti.

Klokken 8.20 annoncerede han det på Facebook:

"For mig handler politik om at kæmpe for det Danmark, jeg har kært. Derfor har jeg i dag truffet en meget svær beslutning. Jeg har takket af hos Venstre for at fortsætte mit arbejde hos Det Konservative Folkeparti", skrev han.

Inden da havde han dog allerede brugt morgenen på at orientere en håndfuld af de nærmeste.

- Jeg havde en meget svær liste af folk, jeg skulle ringe til fredag morgen, fortæller Marcus Knuth og nævner, at det blandt andre var Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og næstformand, Inger Støjberg, det var svært at fortælle nyheden til.


Hundredvis af beskeder

Men også hans bror, Christoffer Knuth, ringede han til.

- En af dem, der ikke var så svær, var Christoffer, som var en af de første, jeg talte med. Og han begyndte bare at grine og sagde "Marcus, du har da altid været skabs-konservativ", refererer Marcus Knuth.

Efter nogle hektiske dage, hvor han blandt andet har oplevet, at skiftet førte til, at hans Christiansborg-e-mail og -telefon holdt op med at virke, og hans kalender blev ryddet, gør han nu status over reaktionerne. Da først nyheden var ude, væltede de ind.

- Det har været helt fantastisk at se, hvor mange - også fra Venstre - der har ringet og skrevet, at de forstår det og respekterer det. Jeg har fået hundredvis af beskeder, og de har næsten alle reageret positivt. Men selvfølgelig har der også været nogle, der synes, det var ærgerligt, siger han.

Enkelte har nemlig protesteret over, at de stemte på en Venstremand, der nu er blevet konservativ. Men til det svarer Marcus Knuth, at en af de ting, han gik til valg på, var at sikre virksomhederne og landbruget gode vilkår. Blandt andet er han arg modstander af arveafgiften, og den blev et springende punkt for ham.

- Der stod i regeringsgrundlaget inden valget, at vi ville fjerne den, men pludselig skiftede Venstre kurs. Og der tror jeg da, at de landmænd og erhvervsdrivende på Lolland-Falster, der har stemt på mig, synes, den skal helt væk. Der kan man roligt sige, at det er Venstre, der har flyttet sig, og ikke mig, siger han.

En anden vigtig sag for ham har været værdipolitikken. Men her har det ikke været helt klart, hvor Venstre stod.

- Man kan se, at Venstre har været splittet, siger han og nævner, hvordan der for eksempel hurtigt kom en reaktion fra den anden fløj i Venstre, da Inger Støjberg skrev en klumme i B.T. om islam.


Kaldt "Gøgeungen"

At hans skifte fik så meget omtale, som det gjorde, overraskede ham.

- Men det varmer jo også ens hjerte, at det er noget, der betydet noget. Og det, der virkelig varmer, er den dialog, Jakob (Ellemann-Jensen, red.) og jeg har haft, siger han og forklarer, at den har været meget respektfuld.

Marcus Knuth noterede sig også, at Søren Pind i en klumme konstaterede, at han - Marcus - "er konservativ med k på. Og det har han altid været".

- Og det er essensen af det: Fik jeg mest ud af at være en konservativ værdikriger hos Venstre eller af at bygge det rigtige konservative parti op? forklarer han.

I den forbindelse lægger Marcus Knuth heller ikke skjul på, at han flere gange har været i konflikt med andre i folketingsgruppen.

- Jeg har internt været i krig med partiet sammen med Inger Støjberg gennem lang tid og er sågar blevet kaldt "Gøgeungen" - og det er Inger også, fortæller han.

Derfor vurderer han også, at skiftet ikke kom som et chok for formanden og næstformanden.

- Inger og Jakob har godt kunnet se nogle af de interne slagsmål, der har været, hvor bølgerne er gået højt, og jeg ikke har ment det samme som partiet, siger han.


Tordenvejr buldrede

De brydninger er han dog gået stille med - selv overfor baglandet på Lolland-Falster.

Benny Damgaard, formand for Venstre Lolland, og Henrik Høegh Andersen, kredsformand for Venstre i Guldborgsund, blev derfor mere overraskede over hans beslutning, og det er han ked af:

- Skulle jeg have gjort noget anderledes, skulle jeg have inddraget dem tidligere i de store uenigheder, der har været. De var godt klar over, at der var noget, der rumlede, men ikke at det var et tordenvejr, der har buldret de sidste to-tre måneder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce