cookie-og-privatlivspolitik
(Arkivfoto)
Foto: /ritzau/Dresling Jens

Lokal nyt

Lokal overvægt af udsatte børn og unge

I Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner bor der flere udsatte børn og unge i gennemsnit, end i resten af landet.
07. december 2018 kl. 11:45 Af Margit Olsen

Annonce

Det er vidt forskelligt, hvor stor en andel udsatte børn og unge der bor i hver enkelt kommune.

De to kommuner på Lolland-Falster topper listen sammen med Vordingborg Kommune.

Der er store geografiske udsving i, hvordan landets kommuner fordeler sig, når det gælder andelen af udsatte børn og unge. Det viser en omfattende rapport fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), som har undersøgt danske børn og unges velfærd og trivsel på en lang række velfærdsområder.

Her har forskere opgjort andelen af udsatte børn og unge på kommunebasis. Og billedet er klart.

– Vi ser en tydelig geografisk polarisering af socialt udsatte familier på i Region Sjælland. Her er de koncentreret i Vestsjælland, Sydsjælland (inklusive Lolland-Falster – red) og forstadskommunerne vest for København.
- Omvendt ser vi meget få udsatte familier i de øvrige områder omkring København og i Midtjylland, siger seniorforsker Mai Heide Ottosen, der står bag rapporten.

Kommunerne er inddelt efter en skala fra 0 til 16, hvor 0 er mindst og 16 er mest socialt udsat. Lolland, Guldborgsund og Vordingborg har alle tre 16, som de eneste kommuner i landet.

Indekset er baseret på fire parametre, som er forældres indkomst, tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelse, og om barnet vokser op med en enlig forsørger.

Find alle landets kommuner det interaktive kort KLIK HER

Rapporten ’Børn og unge i Danmark 2018’ er blandt andet baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 7.697 børn og unge og viser udviklingen i børn og unges trivsel og velfærd de seneste otte år. Den belyser for eksempel deres materielle velfærd, helbred, selvvurderet trivsel, sociale relationer og fritidsliv.

Og netop når det gælder den materielle velfærd, så ser forskerne også en tendens til øget social polarisering:

– Vi ser en række tegn på, at de børnefamilier, der har det svært og har få ressourcer, er mere belastede i dag, end de var for otte år siden. Og vores undersøgelse tyder på, at det ikke kun påvirker børnenes materielle vilkår, men også deres mulighed for eksempelvis at gå til sport eller andre fritidsaktiviteter, siger Mai Heide Ottosen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27

AF: CARSTEN GRACE HARDINGTON

Gerninger, beregnet på at… 14. maj 2019 kl. 09.49

Annonce