Annonce
Lokal nyt

Sag om hjemløs ankes til Højesteret

Guldborgsund Kommune driver forsorgshjem på Saxenhøj og Sønderskovhjemmet Foto: Anders Knudsen

Kommunen vil ikke acceptere dom i Varde-sag, hvor en borger, som har opholdt sig få måneder i Guldborgsund Kommune indtil nu har kostet tocifret millionbeløb.

En strid om en regning på 16 millioner kroner for en hjemløs ankes til Højesteret. Det har Guldborgsund Kommune besluttet, efter Vestre Landsret i september frifandt Varde Kommune i sagen, som Guldborgsund Kommune havde anlagt.

- Vi anker sagen, fordi vi ikke mener, at der i dommen er taget højde for lige netop det spørgsmål, vi rejser - nemlig spørgsmålet om, hvornår man reelt flytter til en anden kommune, siger Pedro Michael, som er centerchef for socialområdet i Guldborgsund Kommune.

Guldborgsund Kommune har siden 2006 været betalingskommune for borgeren, efter at vedkommende har opholdt sig et par måneder på et forsorgshjem i kommunen.

Han bor nu på et botilbud i en anden kommune. Men det er stadig Guldborgsund Kommune, som betaler.

- Sagen betyder, at Guldborgsund Kommune i over 10 år har haft udgifter for cirka 16 millioner kroner, selvom borgeren ikke haft fast bopæl, men opholdt sig i under to måneder på et forsorgshjem i kommunen. Det er rigtig mange penge, som vi ikke har kunnet bruge på at hjælpe de borgere, der bor her i Guldborgsund og har krav på kommunens hjælp og indsats.

- Jeg vil gerne understrege, at borgere - uanset hvor de bor - skal have den hjælp, de har behov for, og derfor er det heller ikke en sag, der på nogen måde skal ligge den hjemløse borger eller andre borgere til last. Det er noget, vi skal løse kommunerne i mellem. Og her ser jeg nogle potentielle konsekvenser ud fra landsrettens dom, som vil få stor betydning for hjemløse borgere i Danmark. Det er i virkeligheden det værste ved den her sag, siger Pedro Michael.

For dyrt at drive hjem
Langt fra alle landets 98 kommuner driver et forsorgshjem. Derfor er det de kommuner, som driver et forsorgshjem, som står med de store udgifter. Guldborgsund Kommune driver forsorgshjem henholdsvis på Sønderskovhjemmet og Saxenhøj.

- Dommen fra september betyder således, at de kommuner, som driver og huser forsorgshjem, risikerer at stå tilbage med udgifterne til både nuværende og fremtidige sociale indsatser for eksempelvis hjemløse borgere.
- Hvis det bliver tilfældet, er det tvivlsomt, om de kommuner, der driver forsorgshjem i dag, fortsat har interesse i at gøre det fremover, fordi det simpelthen er for dyrt, og fordi de få kommuner kommer til at betale for borgere fra mange andre kommuner.
- Det vil være en meget trist situation med store, sociale konsekvenser, for hvem skal så sikre tilbud til hjemløse borgere i Danmark? spørger Pedro Michael.

Ifølge Jyske Vestkysten boede manden frem til cirka 2005 i Blaabjerg Kommune. Senere var han i to perioder i job i Norge og havde perioder, hvor han ikke var hjemløs.

Han har også boet i flere kommuner i Danmark efter sine ophold i Norge og har herunder altså også opholdt sig i Guldborgsund Kommune i et par måneder.

Varde Kommune mente ikke, at han siden december 2005 har kunnet karakteriseres som en Varde-borger.

Det er Guldborgsund Kommune ikke enig i. Kommunen mener, at det er Varde Kommune, som skal betale regningen i Guld borgsund Kommune. For perioden fra 2009 til 2017 løb den op i 16 millioner, og det var de penge, sagen handlede om i landsretten. Nu ønsker Guldborgsund Kommune så sagen bragt til Højesteret.

  • Guldborgsund Kommune driver forsorgshjem på Saxenhøj og Sønderskovhjemmet Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet