cookie-og-privatlivspolitik
Foto©Jan Knudsen  2021-01-04  Refa MSK kraftvarmeværket i Sakskøbing.
Refa MSK's kraftvarmeværk i Sakskøbing stoppede for en uge siden med at levere varme til Maribo Varmeværk. Ved midnatstid fredag aften stopper leverancen til Sakskøbing Fjernvarme.
Foto: Jan Knudsen

Lokal nyt

Strid om fjernvarmen udløser endnu en politianmeldelse

Torsdag besluttede Lolland Kommune at melde Maribo Varmeværk til politiet. Fredag meddelte Sakskøbing Fjernvarme, at det vil melde Refa MSK til politiet.
15. januar 2021 kl. 20:51 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Striden om fjernvarmen på Lolland-Falster tog fredag en ny drejning, efter at Lolland Kommune torsdag meldte Maribo Varmeværk til politiet. Nu har Sakskøbing Fjernvarme nemlig valgt at melde Refa MSK til politiet.

Torsdagens politianmeldelse kom efter længere tids strid mellem på den ene side de to brugerejede andelsselskaber Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme og på den anden side det kommunalt ejede Refa MSK. Sidstnævnte har fra et kraftvarmeværk i Sakskøbing produceret el og leveret fjernvarme til de to førstnævnte, men forhandlinger om en ny kontrakt om fjernvarmen er gået fuldstændig i hårdknude.


Tilskud bortfaldet

Efter bortfald af et statsligt tilskud til elproduktion vil Refa MSK nemlig hæve prisen på varmen, men det vil Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme ikke acceptere. De havde nemlig en kontrakt, der løb frem til 2030, og som fastslog, at fjernvarmen ikke måtte betale for elproduktionen - heller ikke når det statslige tilskud bortfalder.

For at slippe ud af kontrakterne er Refa MSK nu under rekonstruktion - altså i betalingsstandsning. Og da de to tidligere kunder ikke vil acceptere de nye vilkår, som Refa MSK har spillet ud med, stopper leveringen af varme. For en uge siden var det slut med at sende varme til Maribo Varmeværk, der er begyndt selv at producere på sit værk i Maribo.


To politianmeldelser

Men det vil Lolland Kommune ikke acceptere. Maribo Varmeværk må nemlig - siger kommunen - kun supplere produktionen fra Refa MSK og ikke selv producere grundlast, som det hedder. Derfor besluttede et flertal i kommunens tekniske udvalg på et ekstraordinært møde torsdag at melde bestyrelsen for Maribo Varmeværk til politiet.

Annonce

Fredag aften ved midnatstid stopper så leveringen af varme fra Refa MSK til Sakskøbing Fjernvarme. Det vil nu i stedet forsyne sine andelshavere via et olieværk. Men det er en dyr løsning, og fredag meddelte Sakskøbing Fjernvarme så, at det vil melde Refa MSK til politiet.

Begrundelsen er, at Sakskøbing Fjernvare ikke mener, at Refa MSK uden en forudgående projektgodkendelse fra Guldborgsund Kommune må nedlægge kraftvarmeværker og ophøre med at anvende transmissionsledninger.

Refa MSK afviser dog anklagen. Kraftvarmeværket i Sakskøbing bliver nemlig ikke nedlagt, da det fortsat leverer varme til en tredje kunde, det kommunalt ejede varmeselskab Lolland Varme. Og den varme leveres via en transmissionsledning fra Sakskøbing til Maribo, som derfor fortsat vil være i brug.


Varmen bliver dyr

Men den seneste eskalering af konflikten får ikke Henrik Høegh, der formand for Refa MSK, til at opgive håbet om en mindelig løsning på konflikten.

- Jeg vil her i aften skrive til formændene for Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme endnu en gang og gøre opmærksom på, at Refa MSK har været og også fortsat vil være indstillet på at levere varme til den pris, det vil koste at producere den. For os er tilbuddet - som det hele tiden har været - åbent, siger han.

Annonce

Men Refa MSK's tilbud er alt, alt for dyrt, mener Ole Jensen, der er formand for Sakskøbing Fjernvarme.

- Et hus i Sakskøbing skal betale 26.000 kroner, hvis det går igennem, og det er det dobbelte af, hvad de giver i dag, siger han og tilføjer, at Refa MSK kører efter en nøje tilrettelagt plan, hvor borgerne bliver taget som gidsel ved at Refa MSK slukker for varmen.

- Det er en plan, de har lavet for et år siden, og nu er de nået til side 15. Det er valgt med omhu, at det skulle ske op til jul. Det er ikke noget, der lige er sket, men er en planlagt aktion for at få os til at sige ja til en pris, vi slet ikke er vant til, siger han.


Taxameteret tikker

Men borgerne i Sakskøbing kommer ikke til at fryse, lover han. Klokken 23.55 fredag aften tænder Sakskøbing Fjernvarme for sit olieværk.

- Vi har haft startet det, så vi ved, det kan køre. Vi kan sagtens lave varmen, men taxameteret tikker. Det er en helt anden pris, vi snakker om, siger han med henvisning til, at olie er en dyr varmekilde.

Annonce

Hvor længe har I råd til at lade det køre?

- Det vil jeg ikke give et bud på nu, for nu skal vi finde ud af, hvor meget olie det bruger. Det er jo pænt koldt, siger han og anslår, at der nok skal bruges en tankvogn olie om dagen.

- Nu får i hvert fald prøvet af, om vores nødberedskab holder eller ikke holder, for det er en god dag at prøve det af på. Man opdager det i hvert fald hurtigt, hvis der ikke er varme, siger han med henvisning til, at temperaturen i øjeblikket er under frysepunktet.

Ligesom stemningen mellem de to parter.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE