Annonce
Lokal nyt

Strid om fjernvarmen udløser endnu en politianmeldelse

Refa MSK's kraftvarmeværk i Sakskøbing stoppede for en uge siden med at levere varme til Maribo Varmeværk. Ved midnatstid fredag aften stopper leverancen til Sakskøbing Fjernvarme. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Torsdag besluttede Lolland Kommune at melde Maribo Varmeværk til politiet. Fredag meddelte Sakskøbing Fjernvarme, at det vil melde Refa MSK til politiet.

LOLLAND-FALSTER Striden om fjernvarmen på Lolland-Falster tog fredag en ny drejning, efter at Lolland Kommune torsdag meldte Maribo Varmeværk til politiet. Nu har Sakskøbing Fjernvarme nemlig valgt at melde Refa MSK til politiet.

Torsdagens politianmeldelse kom efter længere tids strid mellem på den ene side de to brugerejede andelsselskaber Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme og på den anden side det kommunalt ejede Refa MSK. Sidstnævnte har fra et kraftvarmeværk i Sakskøbing produceret el og leveret fjernvarme til de to førstnævnte, men forhandlinger om en ny kontrakt om fjernvarmen er gået fuldstændig i hårdknude.

Tilskud bortfaldet

Efter bortfald af et statsligt tilskud til elproduktion vil Refa MSK nemlig hæve prisen på varmen, men det vil Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme ikke acceptere. De havde nemlig en kontrakt, der løb frem til 2030, og som fastslog, at fjernvarmen ikke måtte betale for elproduktionen - heller ikke når det statslige tilskud bortfalder.

For at slippe ud af kontrakterne er Refa MSK nu under rekonstruktion - altså i betalingsstandsning. Og da de to tidligere kunder ikke vil acceptere de nye vilkår, som Refa MSK har spillet ud med, stopper leveringen af varme. For en uge siden var det slut med at sende varme til Maribo Varmeværk, der er begyndt selv at producere på sit værk i Maribo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To politianmeldelser

Men det vil Lolland Kommune ikke acceptere. Maribo Varmeværk må nemlig - siger kommunen - kun supplere produktionen fra Refa MSK og ikke selv producere grundlast, som det hedder. Derfor besluttede et flertal i kommunens tekniske udvalg på et ekstraordinært møde torsdag at melde bestyrelsen for Maribo Varmeværk til politiet.

Fredag aften ved midnatstid stopper så leveringen af varme fra Refa MSK til Sakskøbing Fjernvarme. Det vil nu i stedet forsyne sine andelshavere via et olieværk. Men det er en dyr løsning, og fredag meddelte Sakskøbing Fjernvarme så, at det vil melde Refa MSK til politiet.

Begrundelsen er, at Sakskøbing Fjernvare ikke mener, at Refa MSK uden en forudgående projektgodkendelse fra Guldborgsund Kommune må nedlægge kraftvarmeværker og ophøre med at anvende transmissionsledninger.

Refa MSK afviser dog anklagen. Kraftvarmeværket i Sakskøbing bliver nemlig ikke nedlagt, da det fortsat leverer varme til en tredje kunde, det kommunalt ejede varmeselskab Lolland Varme. Og den varme leveres via en transmissionsledning fra Sakskøbing til Maribo, som derfor fortsat vil være i brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varmen bliver dyr

Men den seneste eskalering af konflikten får ikke Henrik Høegh, der formand for Refa MSK, til at opgive håbet om en mindelig løsning på konflikten.

- Jeg vil her i aften skrive til formændene for Maribo Varmeværk og Sakskøbing Fjernvarme endnu en gang og gøre opmærksom på, at Refa MSK har været og også fortsat vil være indstillet på at levere varme til den pris, det vil koste at producere den. For os er tilbuddet - som det hele tiden har været - åbent, siger han.

Men Refa MSK's tilbud er alt, alt for dyrt, mener Ole Jensen, der er formand for Sakskøbing Fjernvarme.

- Et hus i Sakskøbing skal betale 26.000 kroner, hvis det går igennem, og det er det dobbelte af, hvad de giver i dag, siger han og tilføjer, at Refa MSK kører efter en nøje tilrettelagt plan, hvor borgerne bliver taget som gidsel ved at Refa MSK slukker for varmen.

- Det er en plan, de har lavet for et år siden, og nu er de nået til side 15. Det er valgt med omhu, at det skulle ske op til jul. Det er ikke noget, der lige er sket, men er en planlagt aktion for at få os til at sige ja til en pris, vi slet ikke er vant til, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Taxameteret tikker

Men borgerne i Sakskøbing kommer ikke til at fryse, lover han. Klokken 23.55 fredag aften tænder Sakskøbing Fjernvarme for sit olieværk.

- Vi har haft startet det, så vi ved, det kan køre. Vi kan sagtens lave varmen, men taxameteret tikker. Det er en helt anden pris, vi snakker om, siger han med henvisning til, at olie er en dyr varmekilde.

Hvor længe har I råd til at lade det køre?

- Det vil jeg ikke give et bud på nu, for nu skal vi finde ud af, hvor meget olie det bruger. Det er jo pænt koldt, siger han og anslår, at der nok skal bruges en tankvogn olie om dagen.

- Nu får i hvert fald prøvet af, om vores nødberedskab holder eller ikke holder, for det er en god dag at prøve det af på. Man opdager det i hvert fald hurtigt, hvis der ikke er varme, siger han med henvisning til, at temperaturen i øjeblikket er under frysepunktet.

Ligesom stemningen mellem de to parter.

  • Refa MSK's kraftvarmeværk i Sakskøbing stoppede for en uge siden med at levere varme til Maribo Varmeværk. Ved midnatstid fredag aften stopper leverancen til Sakskøbing Fjernvarme. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto
Annonce
Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Annonce
Annonce
Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo