cookie-og-privatlivspolitik
Fåreavler David Wootton har fået prisen for "Godt landmandskab".

10

Billeder

Fåreavler David Wootton har fået prisen for "Godt landmandskab".
Foto: Ingrid Riis

Lokal nyt

Trods corona: - Fårene læmmer jo alligevel

BILLEDSERIE: Planer om traditionsrigt åbent hus i påsken er aflyst - men nyd lammene her.
03. april 2020 kl. 14:26 Af Jesper Bøgh

Fåreavler David Wootton på Guldborgvej mellem Sakskøbing og Guldborg er blevet beriget med prisen "Godt Landmandskab" af DLS på baggrund af indstilling fra naboer.

- Det er en pris, jeg er glad for. Det er en stor ære, anerkendelse og skulderklap for det arbejde, jeg udfører, og det gør mig stolt, fortæller David Wootton, der er en af de eneste certificerede fårehyrder i Danmark og har arbejdet med fåreavl i mere end 25 år.

Engelske David Wootton kom til Danmark i 1992, hvor han frem til 1998 slog sine folder på Krenkerup Gods. Fra 1998 på Fuglsang og siden 2007 på gården på Guldborgvej, som han i dag driver sammen med sin samlever Christina Petersen.

En af begrundelserne for prisen til fåreavleren, er at han de seneste syv år i april har inviteret til åbent hus, hvor der nærmest er garanti for at overvære en læmning.

- Sidste år havde vi besøg af 320 til åbent hus, i alt var 499 gæster forbi, fortæller David Wootton, der også inviterer børn fra daginstitutioner, skoler og efterskoler på besøg i perioden, hvor der læmmes.

Annonce

Den positive historie

- Jeg gør det fordi, jeg gerne vil fortælle den positive historie om landbruget. Jeg synes, at historierne i medierne om landbruget desværre og ufortjent er for negative, lyder det fra David Wootton.

Årets planlagte åbent hus er aflyst på grund af corona-krisen.

- Det er naturligvis ærgerligt, men det er nærmest også det eneste, jeg mærker til denne krise. Normalt bruger vi tre-fire dage på at rydde op og gøre det pænt til åbent hus. Det har vi ikke brugt kræfter på i år, fortæller han.


Fem irske hjælpere

David Wootton plejer også at have ekstra hjælp til perioden, hvor fårene læmmer.

- Det var planlagt, at jeg skulle have fem hjælpere fra Irland til at hjælpe mig her i april.

Annonce

Men det kan de jo ikke, så min datter og en rejsekammerat, nogle af min datters veninder og fire dyrlægestuderende hjælper til i stedet, fortæller han og tilføjer.

- Fårene læmmer jo alligevel trods krise og alt andet. Så når fårene gør det, så er det bare om at være klar, slår David Wootton fast.

David Wootton fortæller, at han planlægger, at fårene læmmer af to omgange.

- Vi har læmmet 175 moderfår over 16 dage fra den første uge i marts. Der er 340 lam blevet læmmet, hvilket er næsten to i snit, fortæller han og tilføjer.

- Den næste gruppe på 670 moderfår er planlagt til at læmme fra 10 april og så 23 dage frem. Her forventes det, at 1150 lam bliver læmmet, hvilket svarer til 1,7 i snit.

Annonce

Det kan sige meget præcist, fordi fårene bliver scannet.

- Det er den bedst opfindelse, der er blevet gjort de sidste 25 år. Det betyder, at vi kan se, om der kommer et, to eller tre lam fra fåret, fortæller David Wootton.

- På de travleste dage læmmer 70-75 moderfår. Så i den periode har vi travlt, forklarer han.

De får, der om få dage skal læmme, er derfor delt op i båse alt efter, hvor mange lam de får.

- Det betyder også, at vi graduerer foderet med mest til de får, der skal læmme tre lam. Det er blandt andet vigtigt for, at fåret, der kun skal læmme et lam, ikke får for meget foder. Ellers kan det blive et for stort lam, der skal læmmes, fortæller han.

Annonce

Lam adopteres

På får er der to patter, hvilket gør, at får, der læmmer tre lam, må adoptere et lam til et får, der kun får et.

- Til den øvelse sørger vi for at snyde moderfåret, så den også tager det adopterede lam til sig, fortæller han.

David Woottons cirka 20 væddere står i en særskilt bås, og det er kun i helt bestemte perioder, at de kommer i kontakt med moderfårene.

- Der er cirka en vædder til 40 moderfår, og der går cirka 144 dage før der læmmes, oplyser han.

Forår og efterår afgræsser fårene cirka 450 hektar hos landmænd rundt om på Lolland-Falster, mens de om sommeren går på 90 hektar enge ved Krenkerup Gods.

Annonce

Fra august frem til juli året efter bliver lammene løbende kørt til slagtning i Holeby Slagtehus og sælges via kødgrossisten, oplyser David Wootton.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Gaven som bliver ved at give 16. maj 2021 kl. 22.22

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

Annonce

ANNONCE