Annonce
Lokal nyt

Utilfredse med fjernelse af testmulighed

Udlændige som ikke har dokumentation for test eller vaccination tilbyde ikke længere en kviktest i de lokale færgehavne. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen

Udenlandske borgere, som kommer til Danmark, får ikke længere en ekstra chance, hvis ikke de har papirerne omkring coronatest eller vaccination i orden.

LOLLAND-FALSTER Mandag var det efter beslutning i Justitsministeriet slut med en ekstra service for udenlandske borgere i de to lokale havne Gedser og Rødbyhavn - og også i Helsingør.

Hidtil har udlændinge med politiets hjælp kunne blive henvist til at få taget en hurtigtest i testcentre på havnene, hvis de er kommet til grænsen uden dokumentation for test, vaccination eller tidligere smitte. Når testen viste negativ, fik de tilrejsende lov til at rejse ind i landet.

Den service er nu slut, og de indrejsende bliver bedt om at rejse tilbage, hvis ikke dokumentationen er i orden.

- Vi har dog valgt den bløde tilgang og vil lidt dage endnu tilbyde denne service, fortæller lederen af udlændingekontrolafdelingen i Gedser og Rødbyhavn, Peter Compen, som kan fortælle, at der ved de lokale færgehavne længe har været brug for muligheden flere gange dagligt.

Udlændinge skal medbringe enten en negativ PCR-test, som maksimalt er 72 timer gammel, en negativ lyntest, som maksimalt må være 48 timer gammel, dokumentation for vaccination eller dokumentation for tidligere smitte.

Det er kun ved grænserne i Rødbyhavn, Gedser og Helsingør, at der en tid under coronapandemien har været mulighed for at hjælpe udlændinge, som hverken har fast bopæl i eller opholdstilladelse til Danmark uden dokumentationen i orden med en lyntest, så de kunne komme ind i landet.

Det bliver et benspænd

Afskaffelsen af den nu afsluttede ekstra service er blevet modtaget meget skidt hos arbejdsgiverforeningen Tekniq. Her mener man, at det vil gøre det endnu mere besværligt for arbejdskraft fra den øvrige del af Europa at komme ind i landet.

- Timingen er langt fra optimal, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

- De europæiske medarbejdere bliver først undtaget fra testkravene, når de er vaccineret. Men eksempelvis i Polen er det på nuværende tidspunkt kun knap 50 procent, der har en gyldig vaccine. Og når testmulighederne ved grænsen så fjernes, bliver det på den korte bane et benspænd for arbejdskraftens frie bevægelighed, siger han.

Han efterlyser derfor mere langsigtede rammevilkår for den europæiske arbejdskraft, som Danmark er så afhængig af. I alt er der her i landet cirka 36.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere, som ikke har fast bopæl i Danmark - heraf 5.500 i industrien og 9.000 i bygge- og anlægsbranchen. Direktøren mener, at fjernelsen af den ekstra service i havnene kan komme til at betyde stor mangel på arbejdskraft og koste landet dyrt.

- Beregninger har vist, at Danmark årligt vil tabe cirka 12 milliarder kroner, hvis bare hver fjerde udenlandske kollega, der ikke har bosat sig i Danmark, vender i døren og dropper tanken om at arbejde i Danmark. Det har vi bestemt ikke brug for i den nuværende situation, siger han.

- Vi er et sted, hvor danske virksomheder skal være med til at genstarte den økonomiske vækst, og det kræver hænder. Derfor er det ærgerligt, at vi ikke timer nedskaleringen af testmuligheder på en måde, så det passer til de forhold, der gør sig gældende i de lande, hvor vores europæiske medarbejdere kommer fra, understreger Troels Blicher Danielsen.

  • Anders Knudsen
    Udlændige som ikke har dokumentation for test eller vaccination tilbyde ikke længere en kviktest i de lokale færgehavne. Arkivfoto Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo