cookie-og-privatlivspolitik
Udlændige som ikke har dokumentation for test eller vaccination tilbyde ikke længere en kviktest i de lokale færgehavne. Arkivfoto
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Utilfredse med fjernelse af testmulighed

Udenlandske borgere, som kommer til Danmark, får ikke længere en ekstra chance, hvis ikke de har papirerne omkring coronatest eller vaccination i orden.
09. juli 2021 kl. 11:47 Af Margit Olsen

LOLLAND-FALSTER Mandag var det efter beslutning i Justitsministeriet slut med en ekstra service for udenlandske borgere i de to lokale havne Gedser og Rødbyhavn - og også i Helsingør.

Hidtil har udlændinge med politiets hjælp kunne blive henvist til at få taget en hurtigtest i testcentre på havnene, hvis de er kommet til grænsen uden dokumentation for test, vaccination eller tidligere smitte. Når testen viste negativ, fik de tilrejsende lov til at rejse ind i landet.

Den service er nu slut, og de indrejsende bliver bedt om at rejse tilbage, hvis ikke dokumentationen er i orden.

- Vi har dog valgt den bløde tilgang og vil lidt dage endnu tilbyde denne service, fortæller lederen af udlændingekontrolafdelingen i Gedser og Rødbyhavn, Peter Compen, som kan fortælle, at der ved de lokale færgehavne længe har været brug for muligheden flere gange dagligt.

Udlændinge skal medbringe enten en negativ PCR-test, som maksimalt er 72 timer gammel, en negativ lyntest, som maksimalt må være 48 timer gammel, dokumentation for vaccination eller dokumentation for tidligere smitte.

Annonce

Det er kun ved grænserne i Rødbyhavn, Gedser og Helsingør, at der en tid under coronapandemien har været mulighed for at hjælpe udlændinge, som hverken har fast bopæl i eller opholdstilladelse til Danmark uden dokumentationen i orden med en lyntest, så de kunne komme ind i landet.


Det bliver et benspænd

Afskaffelsen af den nu afsluttede ekstra service er blevet modtaget meget skidt hos arbejdsgiverforeningen Tekniq. Her mener man, at det vil gøre det endnu mere besværligt for arbejdskraft fra den øvrige del af Europa at komme ind i landet.

- Timingen er langt fra optimal, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

- De europæiske medarbejdere bliver først undtaget fra testkravene, når de er vaccineret. Men eksempelvis i Polen er det på nuværende tidspunkt kun knap 50 procent, der har en gyldig vaccine. Og når testmulighederne ved grænsen så fjernes, bliver det på den korte bane et benspænd for arbejdskraftens frie bevægelighed, siger han.

Han efterlyser derfor mere langsigtede rammevilkår for den europæiske arbejdskraft, som Danmark er så afhængig af. I alt er der her i landet cirka 36.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere, som ikke har fast bopæl i Danmark - heraf 5.500 i industrien og 9.000 i bygge- og anlægsbranchen. Direktøren mener, at fjernelsen af den ekstra service i havnene kan komme til at betyde stor mangel på arbejdskraft og koste landet dyrt.

Annonce

- Beregninger har vist, at Danmark årligt vil tabe cirka 12 milliarder kroner, hvis bare hver fjerde udenlandske kollega, der ikke har bosat sig i Danmark, vender i døren og dropper tanken om at arbejde i Danmark. Det har vi bestemt ikke brug for i den nuværende situation, siger han.

- Vi er et sted, hvor danske virksomheder skal være med til at genstarte den økonomiske vækst, og det kræver hænder. Derfor er det ærgerligt, at vi ikke timer nedskaleringen af testmuligheder på en måde, så det passer til de forhold, der gør sig gældende i de lande, hvor vores europæiske medarbejdere kommer fra, understreger Troels Blicher Danielsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE