cookie-og-privatlivspolitik
På Hvidkildegård har René Lærke 220 kvæg. De fleste er limousinekvæg.

2

Billeder

På Hvidkildegård har René Lærke 220 kvæg. De fleste er limousinekvæg.
Foto: Claus Hansen

Lolland Falster 2020

Madglæden er en drivkraft

På Hvidkildegård har René og Pernille Lærke specialiseret sig i limousinekvæg.
09. december 2020 kl. 18:48 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Hvis du har gået tur ved Fuglsang Kunstmuseum og Skejten på det østlige Lolland i sommerhalvåret, har du måske bemærket de store Limousine-kvæg, som græsser på naturarealerne. Kvæget tilhører Hvidkildegård ved Bregninge.

Her producerer René og Pernille Lærke økologisk oksekød, som blandt andet sælges i gårdbutikken på Bregningevej.

- Vi vil gerne lave et kvalitetsprodukt, hvor køerne har været på græs, siger René Lærke.

Han er tredje generation på gården, hvor hans far også havde Limousine-kvæg. Efter René overtog Hvidkildegård i 2002, har han bygget to nye store kostalde og udvidet besætningen til i dag at omfatte 220 kvæg, hovedsageligt af racen Limousine.

Derudover producerer René og Pernille Lærke lidt svinekød i form af brune grise, der er en blanding af Duroc og Sortbroget Dansk Landrace, som udelukkende sælges i gårdbutikken.

Madglæden er en af de vigtigste årsager til, at René og Pernille Lærke har valgt at holde liv i gårdbutikken.

- Vi kan godt lide selv at lave mad, og vi udveksler opskrifter med kunderne og prøver at inspirere dem til at prøve nogle nye udskæringer, de ikke har prøvet før, siger Pernille Lærke.

- Det er sjovt at handle direkte med slutbrugeren, men vores interesse for mad er helt sikkert også med til, at vi holder liv i gårdbutikken, for det ville jo egentlig være nemmere bare at sælge det hele til grossisten, tilføjer René Lærke.

Gennem grossisten bliver det økologiske kød solgt til Irma-butikker og sygehuse i Region Hovedstaden.


Forskellige udskæringer

I gårdbutikken sælges kun kød fra Hvidkildegård. I de store dybfrysere er der udskæringer af enhver slags fra farmerbøffer, rib-eye steaks og oksemørbrad til hakket kød, pølser og flæskestege. Udskæringerne står Slagter Engdahl i Holeby for.

- Vi vurderer løbende ud fra salg og højtider og årstider, hvilke udskæringer vi har brug for. Om sommeren skal vi for eksempel have flere koteletter og pølser end oksestege, mens vi op til jul skal have flere flæskestege. Og så skal vi ellers sørge for at have lidt på lager af det hele, så der er noget at komme efter i gårdbutikken, forklarer René Lærke.

Hvidkildegård begyndte omlægningen til økologi i 2012, da der viste sig efterspørgsel på økokød.

- Grossisten var interesseret i at købe økologisk kød, så på den måde var der en økonomisk gulerod i det for os, men vi havde også lyst til at prøve kræfter med økologien, forklarer René Lærke.

Han har et deltidsjob ved siden af som graver ved Godsted Kirke men passer ellers selv Hvidkildegård med en fleksjobber som medhjælper. Pernille hjælper til med gårdbutik og salg ved siden af sit job som lægesekretær.

45-årige René Lærke er ikke typen, der stiller op til dyrskuer med sine Limousiner, som mange kvægavlere ellers ynder.

- Det tager simpelthen for lang tid at klargøre dyrene, fortæller han.


Arrangerer rundvisninger

Til gengæld gør han en del ud af at arrangere rundvisninger på Hvidkildegård for erfa-grupper, foreninger og landbrugsskoler.

- Vi har blandt andet et samarbejde med kokkeskolen Copenhagen Cooking Class, hvor deres elever som en del af deres madkursus får en rundvisning her på gården og får kød med herfra, som de skal tilberede på Madskolen i Sakskøbing, forklarer René Lærke.

Limousine-kvæget græsser på engarealerne ved Fuglsang Kunstmuseum fra slutningen af april til november. Vinteren tilbringer de i læ og tørvejr i de store kostalde på Hvidkildegård.

Siden Hvidkildegård i 2008 begyndte at udføre naturpleje ved Fuglsang Kunstmuseum og Skejten, er græsningsarealet ifølge René Lærke blevet fire hektar større, fordi kvæget spiser siv. Det har givet bedre lysindfald, så græsset bedre har kunnet gro, og dermed er levevilkårene for fugle og insekter blevet forbedret i området.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her