Annonce
Lolland Falster 2020

Madglæden er en drivkraft

På Hvidkildegård har René Lærke 220 kvæg. De fleste er limousinekvæg. Foto: Claus Hansen

På Hvidkildegård har René og Pernille Lærke specialiseret sig i limousinekvæg.

Hvis du har gået tur ved Fuglsang Kunstmuseum og Skejten på det østlige Lolland i sommerhalvåret, har du måske bemærket de store Limousine-kvæg, som græsser på naturarealerne. Kvæget tilhører Hvidkildegård ved Bregninge.

Her producerer René og Pernille Lærke økologisk oksekød, som blandt andet sælges i gårdbutikken på Bregningevej.

- Vi vil gerne lave et kvalitetsprodukt, hvor køerne har været på græs, siger René Lærke.

Han er tredje generation på gården, hvor hans far også havde Limousine-kvæg. Efter René overtog Hvidkildegård i 2002, har han bygget to nye store kostalde og udvidet besætningen til i dag at omfatte 220 kvæg, hovedsageligt af racen Limousine.

Derudover producerer René og Pernille Lærke lidt svinekød i form af brune grise, der er en blanding af Duroc og Sortbroget Dansk Landrace, som udelukkende sælges i gårdbutikken.

Madglæden er en af de vigtigste årsager til, at René og Pernille Lærke har valgt at holde liv i gårdbutikken.

- Vi kan godt lide selv at lave mad, og vi udveksler opskrifter med kunderne og prøver at inspirere dem til at prøve nogle nye udskæringer, de ikke har prøvet før, siger Pernille Lærke.

- Det er sjovt at handle direkte med slutbrugeren, men vores interesse for mad er helt sikkert også med til, at vi holder liv i gårdbutikken, for det ville jo egentlig være nemmere bare at sælge det hele til grossisten, tilføjer René Lærke.

Gennem grossisten bliver det økologiske kød solgt til Irma-butikker og sygehuse i Region Hovedstaden.

René og Pernille Lærke sælger blandt andet kødet i gårdbutikken, hvor de udveksler opskrifter med kunderne og prøver at inspirere til at prøve nye udskæringer. Foto: Claus Hansen

Forskellige udskæringer

I gårdbutikken sælges kun kød fra Hvidkildegård. I de store dybfrysere er der udskæringer af enhver slags fra farmerbøffer, rib-eye steaks og oksemørbrad til hakket kød, pølser og flæskestege. Udskæringerne står Slagter Engdahl i Holeby for.

- Vi vurderer løbende ud fra salg og højtider og årstider, hvilke udskæringer vi har brug for. Om sommeren skal vi for eksempel have flere koteletter og pølser end oksestege, mens vi op til jul skal have flere flæskestege. Og så skal vi ellers sørge for at have lidt på lager af det hele, så der er noget at komme efter i gårdbutikken, forklarer René Lærke.

Hvidkildegård begyndte omlægningen til økologi i 2012, da der viste sig efterspørgsel på økokød.

- Grossisten var interesseret i at købe økologisk kød, så på den måde var der en økonomisk gulerod i det for os, men vi havde også lyst til at prøve kræfter med økologien, forklarer René Lærke.

Han har et deltidsjob ved siden af som graver ved Godsted Kirke men passer ellers selv Hvidkildegård med en fleksjobber som medhjælper. Pernille hjælper til med gårdbutik og salg ved siden af sit job som lægesekretær.

45-årige René Lærke er ikke typen, der stiller op til dyrskuer med sine Limousiner, som mange kvægavlere ellers ynder.

- Det tager simpelthen for lang tid at klargøre dyrene, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arrangerer rundvisninger

Til gengæld gør han en del ud af at arrangere rundvisninger på Hvidkildegård for erfa-grupper, foreninger og landbrugsskoler.

- Vi har blandt andet et samarbejde med kokkeskolen Copenhagen Cooking Class, hvor deres elever som en del af deres madkursus får en rundvisning her på gården og får kød med herfra, som de skal tilberede på Madskolen i Sakskøbing, forklarer René Lærke.

Limousine-kvæget græsser på engarealerne ved Fuglsang Kunstmuseum fra slutningen af april til november. Vinteren tilbringer de i læ og tørvejr i de store kostalde på Hvidkildegård.

Siden Hvidkildegård i 2008 begyndte at udføre naturpleje ved Fuglsang Kunstmuseum og Skejten, er græsningsarealet ifølge René Lærke blevet fire hektar større, fordi kvæget spiser siv. Det har givet bedre lysindfald, så græsset bedre har kunnet gro, og dermed er levevilkårene for fugle og insekter blevet forbedret i området.

  • På Hvidkildegård har René Lærke 220 kvæg. De fleste er limousinekvæg. Foto: Claus Hansen
  • René og Pernille Lærke sælger blandt andet kødet i gårdbutikken, hvor de udveksler opskrifter med kunderne og prøver at inspirere til at prøve nye udskæringer. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet