Annonce
Lolland

- Fiksfakser ikke med regnskab

Tjørnebymøllerne, der her får vingerne ned til eftersyn og reparation, ejes eksempelvis af Hofor. Foto: Jan Knudsen/ Arkiv

To måder at opgøre CO2-regnskab på.

LOLLAND Den grønne strøm bliver produceret én gang, men i kommunernes CO2-regnskaber tæller den med to gange, skriver Jyllands-Posten i sin søndagsudgave, hvor avisen mener at afsløre, hvordan kommuner på kreativ vis fører regnskab i jagten på at blive CO2-neutrale.

Som et eksempel nævner avisen Københavns Kommune, der har som målsætning at blive CO2-neutral i 2025, og for at nå det mål har kommunens energiselskab Hofor blandt andet opsat 22 vindmøller på Lolland.

Den grønne strøm, som vindmøllerne producerer, indregner Københavns Kommune i sit CO2-regnskab - med den begrundelse, at kommunen ejer møllerne. Men præcis den samme strøm tæller Lolland Kommune også med i sit CO2-regnskab - med den begrundelse, at møllerne fysisk står der.

Strømmen bliver altså dobbeltkonteret, fremhæver Jyllands-Posten, og en seniorforsker i grøn omstilling, Kristian Borch, kalder det en skandale, da det giver et falsk billede af, hvor langt kommunerne er med den grønne omstilling.

Lolland Kommunes klimakoordinator, Regitze Lassen, siger til Folketidende, at Jyllands-Posten har ret, hvis man kigger på Energiministeriets CO2-regnskaber, hvor man kan sammenligne landets kommuner.

- Men til at lave Lolland Kommunes eget regnskab har vi brugt en anerkendt energirådgiver, og i den Klima- og Energiplan, som Lolland Kommune vedtog i foråret, er der en opgørelse af, hvor meget CO2 Lolland Kommune som geografi faktuelt udleder.

- Vi har sat en "osteklokke" ned over kommunen og kigget på den og har ikke modregnet den "overskydende" elproduktion fra vedvarende energi. Så der er ikke tale om dobbeltkontering på nogen måde. Vi har ikke lavet fiksfakseri med regnskabet, siger Regitze Lassen.

For den lokale elproduktion benyttes en emissionsfaktor på 0 for eksempelvis vindmølle- og solcelleelproduktion. Kommunens klimakoordinator forklarer, at i derimod Energi- og CO2-regnskabet beregnes en kommunal emmisionsfaktor for el ved at opstille en el-balance, hvor den lokale elproduktion ses i forhold til elforbruget i kommunen.

Da Lollands Kommunes elforbrug er mindre end kommunens elproduktion, "eksporteres" der el. Dette betyder, at den beregnede emissionsfaktor for el bliver negativ.

- Denne metode følger strategisk energiplanlægningsprincip om, at energiproduktion, som i høj grad er drevet af lokale aktører og forudsætter lokal forankring og opbakning, indgår i kommunernes regnskaber.

- De statslige havvindmøller må vi ikke medregne, men for møller, der står tæt på kysten, må vi regne halvdelen af produktionen med, og når der eksporteres vedvarende energi ud af kommunen, må vi trække det positive bidrag fra i vores CO2-regnskab.

- Når der med tiden bliver produceret mere og mere grøn strøm, bliver den størrelse, som vi kan trække fra, mindre og mindre, og vil til sidst lande på nul, nævner Regitze Lassen.

Hun uddyber, at forskellen mellem de to bergningsmetoder er, at man i Energistyrelsens beregninger må fratrække den CO2, som overskuddet af vedvarende energi antages at svare til, fra den øvrige CO2-udledning i kommunen, altså produktion af VE-el minus forbrug af el.

I opgørelsen til Lolland Kommunes Klima- og Energiplan er den overskydende produktion ikke trukket fra, og kommunen lander med et billede af, at der fortsat er CO2-udledning fra energiproduktionen.

Kommunens klimakoordinator tilføjer, at hun ikke ved, hvordan Københavns Kommune har udregnet sit CO2-regnskab.

  • Tjørnebymøllerne, der her får vingerne ned til eftersyn og reparation, ejes eksempelvis af Hofor. Foto: Jan Knudsen/ Arkiv
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo