Annonce
Lolland

Europæiske eksperter skal undersøge Femern-fund

Udgravningerne i Rødbyhavn har haft stor interesse fra folk fra både nær og fjern, og det er da også fund af høj kvalitet, som er blevet fundet. Nu skal europæiske eksperter nærstudere dem for at blive endnu klogere. Foto: Anders Knudsen

- Der er tale om en kæmpe udgravning, som har givet masser af enestående og meget velbevaret materiale, forklarer museumsinspektør og forskningskoordinator.

LOLLAND I år er det 10 år siden, at Museum Lolland-Falster for første gang satte arkæologer i gang med at undersøge den jord, som i fremtiden vil lægge grund til det store Femern-projekt. Gennem årene er der gjort masser af vidt forskellige fund, og nu skal 32 europæiske eksperter prøve at gå endnu mere i dybden med de mange ting, som er fundet i den sydlollandske jord.

- Der er tale om en kæmpe udgravning, som har givet masser af enestående og meget velbevaret materiale, forklarer museumsinspektør og forskningskoordinator ved Museum Lolland-Falster, Daniel Gross.

Museet har derfor ansøgt Danmarks Frie Forskningsfond om støtte til et forskningssamarbejde, der over de næste i hvert fald to og et halvt år skal arbejde langt mere i dybden med de enkelte fund, end man tidligere har gjort. Projektet har netop modtaget 412.000 kroner i støtte, og det giver mulighed for at lave både fysiske og digitale workshops med eksperterne.

Normalt sidder arkæologerne og nærstuderer de enkelte fund selv, men det nye projekt binder eksperter fra vidt forskellige områder sammen. Selvfølgelig vil der være arkæologer med i gruppen, men også eksempelvis specialister i at analysere dyreben og nogle med forstand på at analysere DNA fra forhistoriske mennesker.

Netværk skal give ny viden

Udgravningen har allerede vundet international interesse gennem Lola, pigen som netop er skabt via DNA fra en 5.700 år gammel klump birkebeg.

- Vi har håndplukket 32 eksperter fra universiteter, museer og forskningsinstitutioner i otte lande. De har vidt forskellige forskningsområder og specialer, og sammen analyserer vi de mange arkæologiske fund og den viden, vi har fået om datidens landskab, fortæller Daniel Gross.

De forskellige workshops skal give disse eksperter mulighed for at tale med folk udenfor deres eget område og på den måde måske finde helt nye veje at anskue de forskellige fund. Daniel Gross håber, at denne dialog i netværket kan udvikle nye metoder i forskningen, som kan bruges i fremtiden.

- I fællesskab kaster vi lys over, hvordan stenaldermennesket opfattede og brugte landskabet og de ressourcer, mennesket havde til rådighed, og hvilke kontakter, man havde til omverdenen henover Østersøen, siger Daniel Gross.

Det er ikke kun det håndgribelige, som der vil blive kigget på. I gruppen af eksperter vil der også være nogle, som vil se på de mere filosofiske aspekter af livet dengang.

At der både er tale om digitale og fysiske workshops skyldes ikke kun, at covid-tiden har vist effekten af at mødes online.

- Det er tidsbesparende at mødes digitalt, fordi der ingen rejsetid er, og så er det mere miljøvenligt, men det kan ikke erstatte de personlige møder og muligheden for at kunne se hinanden i øjnene, forklarer forskningskoordinatoren.

Museet har også modtaget 100.000 kroner fra Augustinus Fonden. De penge skal bruges på at udgive en bog med de indlæg, som vil være på en stor international stenalderkonference, som finder sted i Maribo til juni. Her vil forskere fra Europa belyse, hvordan mennesket spillede sammen med landskabet for omkring 6.000 år siden.

De to fondsbevillinger er første milepæl i en ny forskningsstrategi på Museum Lolland-Falster, som ikke kun handler om den lokale stenalder. Visionen er at forske i såvel nationale som internationale betydningsfulde kulturhistoriske problemstillinger.

- Med vores beliggenhed som porten til Skandinavien stræber Museum Lolland-Falster efter at være en central aktør i udforskningen af Østersøregionen og den sydskandinaviske region indenfor arkæologi, historie og etnologi, siger Daniel Gross.

  • Udgravningerne i Rødbyhavn har haft stor interesse fra folk fra både nær og fjern, og det er da også fund af høj kvalitet, som er blevet fundet. Nu skal europæiske eksperter nærstudere dem for at blive endnu klogere. Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo