cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/arkivfoto/Ritzau Scanpix

Lolland

Flere psykiske syge på Lolland end andre steder

Lolland har det højeste offentlige forsørgelsestryk.
08. november 2018 kl. 19:00 Af Peter Gade

Annonce

LOLLAND Der var ikke meget opmuntring at hente for medlemmerne af Lolland Kommunes ældre- og sundhedsudvalg, da man på mødet mandag havde sat en ny analyse af de kommunale udgifter til psykisk syge og socialt udsatte.

Det var en undersøgelse, som kommunerne i Region Sjælland havde bedt det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd VIVE om at udføre.

Det skyldtes, at der var meget store forskelle på, hvor mange borgere hver enkelt kommune havde, der skulle have hjælp i botilbud elle bostøtte i eget hjem.

Der var også store forskelle på, hvor store udgifter den enkelte kommune havde til hver enkelt borger med behov for hjælp.

Analysen, som blev fremlagt for udvalget, viste, at Lolland er den kommune i regionen med klart flest brugere af både botilbud og bostøtte i eget hjem.


Ikke oplagt sparemulighed

Når analysen undersøger Lolland Kommunes pengeforbrug på området, viser det, at der ikke bliver ruttet med midlerne i kommunen, idet udgifterne ligger omkring 10 procent under gennemsnittet i regionen, og stigningen i udgifterne ligger på gennemsnittet i Region Sjælland.

Der er altså ikke oplagte sparemuligheder at pege på i den analyse.

Lollands særlige situation med mange udsatte borgere har også været undersøgt af Marselisborg Konsulenterne, der konkluderede, at Lolland har landets højeste forsørgelsestryk, og at der er tale om en udvikling, der vil fortsætte med at stige på grund af flyttemønstret, hvor flere socialt belastede flytter til kommunen, mens de ressourcestærke flytter væk.

Lolland har altså det højeste udgiftsniveau på socialområdet, men man har ikke et for stort forbrug i forhold til andre kommuner, idet man på voksenområdet har brugt 32 millioner kroner mindre end forventet i forhold til antallet af socialt belastede borgere.

Rapporten fra Marselisborg beskriver, at social- og psykiatriområdet i Lolland Kommune er særdeles velfungerende, og det har ikke været muligt at finde metoder til yderligere besparelser.

- Kommunen har udfordringer, som vanskeligt kan løses lokalt, hedder det.

Udvalget kunne ikke andet end at tage rapporten til efterretning og vedtage at fortsætte med at drøfte løsninger på området.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Kærligheden til vort folk. 15. juli 2019 kl. 14.44

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

Annonce