Annonce
Lolland

Højskole håber snart at få ministeriets godkendelse

Lollands Højskole deltog på Madens Folkemøde, som ventes at blive en vigtig samarbejdspartner. Foto: Ingrid Riis

Lolland Højskole går et travlt år i møde - der skal rejses penge og ansættes en forstander, ligesom bygningerne skal gøres klar.

SØLLESTED 2022 bliver et afgørende år for Lolland Højskole, der som bekendt skal åbne på den gamle højskole i Søllested.

Endnu mangler højskolen en formel godkendelse af Undervisningsministeriet, men bestyrelsen holdt i december et onlinemøde med ministeriet.

- Det var fint og meget fortrøstningsfuldt, fortæller formand Lene Hatt.

Hun fortæller, at ministeriet havde flere spørgsmål og kommentarer, og at bestyrelsen på den baggrund har justeret flere ting. Blandt andet præciseres det nu i vedtægterne, at eleverne også forberedes til at deltage i et samfund med frihed og folkestyre.

Det er også præciseret, hvor mange medlemmer der skal vælges til bestyrelsen - en angivelse af, at det kunne være mellem syv og ni, var for upræcis.

- De synes også, vi havde sat vores års-elevtal lidt højt, siger hun og tilføjer, at bestyrelsen - der har møde på mandag - derfor nu overvejer at skrue det ned fra 38 til 34.

- Men det kan betyde, vi skal have en lærer og et linjefag mindre, bemærker hun.

Inden ministeriet kan godkende højskolen, skal lokalerne inspiceres, og det ventes at ske ved et besøg 14. februar. Her er der den lille udfordring, at ministeriet kræver, at elevernes værelser skal være på mindst 12 kvadratmeter, men at de kun er 11,8. Det er dog tæt nok på, håber bestyrelsen.

- De så ikke de store hindringer, siger Lene Hatt, som nævner, at ministeriet også havde spurgt til, hvorfor højskolen ikke købte bygningerne.

- Det vil vi jo også gerne, og de blev betrygget af, at der står i vores lejekontrakt, at vi har ret til at leje den i 10 år og kan købe den, fortæller hun og tilføjer, at hun håber på en hurtig melding fra ministeriet efter besøget:

- Vi vil gerne have godkendelsen så hurtigt som muligt.

En anden stor hurdle i år bliver at rejse nogle millioner kroner, der skal bruges til inventar, maling af skolen og andre ting. Derfor kommer bestyrelsen til at bruge meget tid på at søge fonde, og i det arbejde venter bestyrelsen at få god hjælp.

Både Region Sjælland og Guldborgsund Kommune har vist interesse for at hjælpe, og også fundraiseren Kigge Hvid har meldt sig under fanerne.

- Hun vil gerne hjælpe os, så materialet, vi sender, bliver appetitligt, siger Lene Hatt, som håber, at flere vil være med i skolens støttekreds, da det vil sende et vigtigt signal til ministeriet og de fonde, der skal søges.

- Det er fint nok med de 35, vi har nu, men de vil gerne have flere, vurderer hun og nævner, at både private og virksomheder kan blive medlem.

Forstander skal ansættes

En tredje stor opgave bliver at få ansat en forstander, og her er bestyrelsen ved at lægge følere ud hos mulige kandidater, inden stillingen efter planen slås op i løbet af foråret. Højskolen har allerede midler til at kunne lønne en forstander på fuld tid i tre måneder eller halv tid i seks måneder.

Målet er at få ansat forstanderen i foråret eller til sommer, så vedkommende kan være med, når højskolen overtager bygningen 1. juli og være med i forberedelserne frem mod skolens åbning 1. januar 2023.

Lene Hatt fortæller i øvrigt, at Lolland Højskole har indledt et samarbejde med to andre nye højskoler, der er på vej - det drejer sig om en på Midtsjælland og en på Fyn.

- Vi kan hjælpe hinanden med at gøre opmærksom på, at der er nye højskoler, siger hun og nævner, at kasserer Benny Esmann Jensen også har udviklet et regneark, de andre højskoler måske kan have glæde af.

Regnearket kan nemlig lynhurtigt vise, hvordan forskellige ændringer vil påvirke skolens økonomi - eksempelvis hvis elevtallet ændres.

- Sådan noget kan de andre højskoler få glæde af. Og de opfinder måske noget, vi kan få glæde af, siger hun og fortæller, at folkene bag de tre nye højskoler skal mødes i foråret for at udveksle erfaringer.

  • Lollands Højskole deltog på Madens Folkemøde, som ventes at blive en vigtig samarbejdspartner. Foto: Ingrid Riis
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo