cookie-og-privatlivspolitik
Tom Larsen (V), der vil bevare Dannelunde Skole, sagde, at han bare har fået en kold skulder i børne- og skoleudvalget til sine spørgsmål.

3

Billeder

Tom Larsen (V), der vil bevare Dannelunde Skole, sagde, at han bare har fået en kold skulder i børne- og skoleudvalget til sine spørgsmål.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Kasper Roug: - Skolen er for lille

- Dannelunde Skole er et lille økosystem for sprøde elever, der vil blive slået til biksemad i Nakskov, siger far til elev.
19. marts 2019 kl. 20:20 Af Marianne Knudsen

Annonce

På mødet i Dannelunde Skoles gymnastiksal i går aftes om det for forældrene uacceptable forslag om, at skolen lukkes i juni 2020, var der mange spørgsmål til formanden for børne- og skoleudvalget, Kasper Roug (S).

Han havde aftenens uriaspost og forsvarede det politiske flertals intention og slog afslutningsvis fast, at skolen er for lille.

Kasper Roug sagde, at politikerne er nødt til at handle i alle 42.000 borgeres interesse, og da Lolland Kommune er en af Danmarks allerfattigste og hvert år skal finde nogle penge, er politikerne nødt til at se på de mindste afdelinger, og om det er fagligt og økonomisk forsvarligt at drive dem.

Der er blevet 700 færre 0- til 5-årige i kommunen over de sidste 10 år, og 1.600 færre 6- til 16-årige i samme periode, og det dalende børnetal betegnede han som en kæmpe udfordring.

En anden væsentlig årsag til, at strukturen må tilpasses, er ifølge Kasper Roug den "meget, meget udfordrende stigning i specialelever." I 2014/2015 var der 181 børn visiteret til specialundervisning, i 2019/2020 ventes tallet at være knap 300, oplyste han.

- Ja, nu kommer alle de børn med autisme, som I har syltet i 10 år, frem, indskød en bitter far.

Kasper Roug oplyste, at en elev på Dannelunde Skole koster det dobbelte af, hvad en elev i de store skoler i Nakskov og Maribo koster, og at de ekstraressourcer, der bruges i Dannelunde, tages fra de andre elever. Og anbefalingen er, at det ikke kan betale sig at bevare en afdeling med 61 elever. I stedet skal de andre afdelinger stabiliseres.

Den tidligere borgmester i daværende Rudbjerg Kommune, nuværende byrådsmedlem Tom Larsen (V), indskød, at et barn på Ravnsborgskolen koster lige så meget som et barn i Dannelunde.

En far anførte, at Dannelunde Skole er "et lille økosystem for sprøde elever, der vil blive slået til biksemad i Nakskov", og modtog en kæmpe klapsalve fra salen for sit udsagn.

En mor havde tidligere spurgt, om der er lavet beregninger på, hvor mange af de 61 elever der går i små, "beskyttede" klasser, der skal visiteres til støtte på de nye, store skoler. Det svarede Kasper Roug nej til:

- Jeg vil gerne lave mindre skoler, men har ikke ressourcer til det.

- I kommer til at ødelægge så meget. Andre kommuner kan godt holde gang i små skoler. For det, ved de, skaber vækst, lød det fra en kvinde i salen, der fik stor klapsalve.

- Send oplysningerne til mig. Jeg vil gerne inspireres, svarede Kasper Roug.

Næstformanden for børne- og skoleudvalget, Eric Steffensen (DF), sagde, at der intet står i konstitueringsaftalen om skolenedlæggelser, men tværtimod, at landdistrikterne skal udvikles, og at nedlægge Dannelunde Skole ikke står på Dansk Folkepartis liste:

- Men hvis der ikke var så mange herude, der havde valgt privatskole, ville der gå 100 elever. Borgerne må benytte tilbuddet, ellers lukker man selv skolen.

Aftenens dirigent, Niels Ulrik Villadsen Vangsgaard, der sidder i skolebestyrelsen i Distriktskole Vest, svarede, at skepsis om fremtiden havde fået mange til at vælge skolen fra. Han sagde senere, at afdelingen er den, der har den højeste dækning, når det gælder faguddannede lærere, og er den, der er bedst til inklusion, og opfordrede politikerne til at tage ved lære af det i stedet for at opfinde noget nyt.

Den lille børnehave med 21 børn drives med et merforbrug på 1,4 millioner kroner for at kunne være personalemæssigt dækket ind, og forældre fra Kramnitze og Langø beklagede de store afstande, de må imødese til skole og børnehave, hvis lukningen besluttes.

På mødet præsenterede Mogens Møllgaard-Hansen fra Dannemare også et ændringsforslag til ny skolestruktur, der bevarer skolen og sparer mere end 6 millioner kroner.

Forslaget til ny skolestruktur behandles på byrådsmødet 28. marts og sendes derefter i høring, inden byrådet træffer en endelig beslutning.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce