cookie-og-privatlivspolitik
Gennemsnittet af kompetencedækning i Lolland Kommunes folkeskoler ligger en del lavere end landsgennemsnittet.

2

Billeder

Gennemsnittet af kompetencedækning i Lolland Kommunes folkeskoler ligger en del lavere end landsgennemsnittet.

Lolland

Lollandske folkeskoler ligger lavt

Andelen af timer, hvor læreren er uddannet til at undervise i faget, ligger under landsgennemsnittet
22. august 2019 kl. 06:30 Af Rikke Folm Berg

Annonce

LOLLAND I Lolland Kommune ligger andelen af timer, hvor læreren er uddannet til at undervise, under landsgennemsnittet. Det viser tal fra Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune, som ligger tilgængelig på lollandskoleogdagtilbud.dk. Her fremgår det, at gennemsnittet i kommunen er på 66,1 procent mod 86,7 procent på landsplan.

Gennemsnittet dækker over en spredning fra 46,4 procent på Blæsenborgskolen i Maribo til 83,2 procent på Dannelunde Skole i Dannemare.

På Blæsenborgskolen skyldes den lave andel af timer, hvor læreren er uddannet til at undervise i faget, at der var ikke uddannede lærere i staben af undervisere i året for opgørelsen, påpeger afdelingsleder Louise Høj.

- Det er tal fra sidste år, hvor der var ikke uddannede lærere ansat. Det har vi siden ændret på, så vi i dag har 100 procent uddannede lærere, siger hun og tilføjer:

- Det er vi stolte over.

Louise Høj tiltrådte som afdelingsleder på Blæsenborg 1. januar 2019, og hun fortæller, at der ikke var problemer med at rekruttere lærere.

- Vi havde et bredt ansøgerfelt, så det kan vi kun være tilfredse med, siger hun og forklarer den gnidningløse rekruttering således:

- Vi har fokus på stor trivsel og høj faglighed, og fordi vi har det, tiltrækker vi engagerede lærere.

De nyansatte lærerkræfter betyder dog ikke, at der fremadrettet vil være 100 procent kompetencedækning på Blæsenborg, idet der fortsat er og vil være lærere, der underviser i fag, de ikke har haft som linjefag på seminariet, oplyser Louise Høj. Det vil sige fag, de ikke er uddannet til at undervise i.

På Blæsenborg er det dog forsøgt imødegået ved at opdele lærerne, så lærere med naturvidenskabelige linjefag kan udvide palletten af fag med øvrige naturvidenskabelige fag og lærere med humanistiske linjefag ligeså, forklarer Louise Høj og nævner som eksempel:

- Hvis en lærer har geografi eller biologi som linjefag, underviser han også i natur/teknik i indskolingen. Vi kompetencedækker indenfor naturvidenskab og humaniora.

Louise Høj forventer, at tallene i den næste kompentencemåling kommer til at se meget bedre ud for Blæsenborg.

Jesper Neumann er skoleleder på Dannelunde Skole og Søllested Skole. Ifølge ham ligger Dannelunde Skole bedst placeret i kommunen med 83,2 procent, fordi alle lærerne på Dannelunde Skole er uddannede. Når Søllested ligger noget lavere på 50,6 procent, kan det skyldes brug ikke uddannede lærere, vurderer han.

En fælles forudsætning for de to skoler er dog, at de er små. Og en lille skole med få lærere kan have sværere ved at dække alle fag i skoleskemaet end store skoler med mange lærere, forklarer Jesper Neumann. Det har været en udfordring på Søllested Skole.

- Især på Søllested Skole er der udfordringer med lærernes fagkombination, siger han.

På Stormarkskolen ligger kompetencedækningen på 70,4 procent.

- I Lolland Kommune er vi udfordret på geografien, når vi søger lærere, men på Stormarkskolen har vi sjældent vanskeligt ved at få besat stillingerne, nok fordi vi er en attraktiv arbejdsplads med et godt ry, siger stedfortrædende skoleleder og afdelingsleder Jan Rasmussen.

Ifølge ham er evnen til at tiltrække uddannede lærere vigtig for at have en høj kompetencedækning. Men også på Stormarkskolen underviser lærere i fag, de ikke er uddannet til.

- Vi har for eksempel en dansklærer til at undervise i billedkunst i indskolingen, fortæller Jan Rasmussen.

Og så er der de sidste års besparelser, påpeger han. De betyder, at Jan Rasmussen kan være tvunget til at bruge en ikke uddannet lærer som vikar, i stedet for at lade for eksempel en uddannet dansklærer vikariere for en anden dansklærer, fordi det er billigere.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce