cookie-og-privatlivspolitik
Under vandet satte stenaldermanden sit fodaftryk, da han stod ved sine fiskegærder. Et ganske usandsynligt sammentræf af omstændigheder gjorde, at fodaftrykket blev bevaret for eftertiden, fortæller arkæolog Marie Brinch. Den historie danner nu ramme om det nye undersøiske rum i Lola-udstillingen.

3

Billeder

Under vandet satte stenaldermanden sit fodaftryk, da han stod ved sine fiskegærder. Et ganske usandsynligt sammentræf af omstændigheder gjorde, at fodaftrykket blev bevaret for eftertiden, fortæller arkæolog Marie Brinch. Den historie danner nu ramme om det nye undersøiske rum i Lola-udstillingen.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Lolland

Ny undersøisk Lola-verden

Stiftsmuseet åbner onsdag med nyheder i Lola-udstillingen.
20. april 2021 kl. 15:50 Af Birgitta Andersen

MARIBO På onsdag genåbner også museerne, og på Stiftsmuseet i Maribo bliver det med bølgeskvulp og blåt lys.

Sidste år åbnede museet den store Lola-udstilling, som, coronaen til trods, blev en stor succes. Mange besøgte museet for at se historien om stenalderpigen Lola, der tyggede på en begklump, spyttede den ud og blev en arkæologisk sensation 5.700 år senere.

Nu er der nyt i udstillingen. Pausen er blevet brugt til at indrette et helt nyt rum, fortæller Museum Lolland-Falsters arkæolog Marie Brinch.

- Vi har fået mange tilbagemeldinger på vores udstilling, og heldigvis er de fleste positive. Det eneste, folk klager lidt over, er, at udstillingen er lidt for lille, fortæller hun.

Da Stiftsmuseet nu har den størrelse, stiftsmuseer har, var gode råd dyre.

Annonce

- Vi havde dog et rum i udstillingen, som ikke rigtig fungerede, og det har vi nu indrettet på ny, siger Marie Brinch.

I den nye del af udstillingen bevæger publikum sig ned under Østersøens vand. Her har fodsporene af stenaldermanden, der blev fundet ved Femern Bælt-udgravningerne tilbage i 2014, fået en prominent plads.

- De havde en lidt mere skjult placering ude i udstillingen før. Her bliver de mere fremtrædende.

Fodsporene blev sat på sandbunden ved et fiskegærde af en stenaldermand. Grundet helt særlige vejr- og strømforhold blev fodsporene fyldt med sand og dermed bevaret, så de nu i dag er blevet fundet nærmest intakt.

- Det er en række højst usandsynlige faktorer, der har spillet sammen og gjort, at vi nu har de her fodspor bevaret helt op til i dag, siger Brinch.

Annonce

Publikum kan også se en offerkrukke, der var blevet sænket ned i vandet.

- Det helt utrolige er, at den er fundet næsten intakt, siger arkæologen.

På stranden skyllede rav op. Det blev anset for at have magiske, kultiske egenskaber.

- Vi ved ikke, hvordan stenaldermenneskenes religionsbillede var. Men sammenligner vi med andre jæger-samler-samfund, kan vi se, at der er ånder i alt - et træ, en økse, en padleåre. Der er magi, ritualer og amuletter over alt ... i alt, de gør. Det passer med vores fund, siger Marie Brinch.

Det underjordiske rum giver med gyldent rav, bølgeskvulp og havblåt, flimrende lys Lola-udstillingen en aura af magi. Og der er nye magiske udfordringer til de unge publikummer.

Annonce

- Sidste år kunne børnene finde Lolas tabte ting med en UV-lampe. Men nu er det shamanens symboler, de skal hjælpe med at finde, siger Marie Brinch.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE