cookie-og-privatlivspolitik
Det er de blå flasker her, der ifølge Miljøstyrelsen kan forveksles med drikkevarer.
Det er de blå flasker her, der ifølge Miljøstyrelsen kan forveksles med drikkevarer.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Omstillede til håndsprit - nu risikerer de millionregning

Indpakningen ligner drikkevarerne for meget, mener embedsværket - Seimei i Nakskov står med en mulig regning på millioner.
16. juli 2020 kl. 13:00 Af Andreas Johansen

Annonce
FAKTA
Omstillingen fra at producere juicer og vand til at producere håndsprit har krævet en investering på adskillige hundrede tusinde kroner, så fabrikken var i stand til at leve op til myndighedernes sikkerhedskrav. Pengene er gået til blandt andet ingeniørtimer og tekniske og fysiske ombygninger. Seimei planlægger at fortsætte produktionen af håndsprit i den nærmeste fremtid - denne gang med beholdere med pumper på, der ikke kan forveksles med sodavandsflasker af hverken offentlige myndigheder eller forbrugere.

NAKSKOV - Vi er dybt rystede. Først bliver vi opfordret og senere hyldet for at bruge en hel masse penge og tid på denne her omstilling til håndsprit, så vi kan hjælpe danskerne, undgå at fyre vores medarbejdere eller benytte os af de hjælpepakker, der var tilgængelige, og betale vore egne regninger. Men nu kan vi pludselig stå med en millionregning, fordi en eller anden embedsmands subjektive vurdering gør, at vores håndsprit skal tilbagetrækkes.

Sådan lyder det fra en tydeligt frustreret direktør for Seimei, Allan Feldt, hvis forretning normalt producerer økologiske drikkevarer, men som under covid-19 omstillede produktionen til at lave håndsprit i stedet.


Hyldet landet over

Den lokale virksomhed blev hyldet landet over. Private borgere, politikere på Christiansborg og medierne rev alle i Allan Feldt for at få lov til at hylde initiativet, som i sidste ende både kunne være med til at redde arbejdspladser og menneskeliv. Men nu har piben fået en markant anderledes lyd. Seimeis improviserede emballage, en blå plasticflaske, skaber nemlig problemer. Den er nemlig, ifølge Miljøstyrelsen, ikke let nok at adskille fra andre drikkevarer.

- Statsministeren og sundhedsministeren bekendtgjorde, at vi manglede værnemidler - I må gerne hjælpe, fik vi besked på. Så valgte vi at hjælpe med de midler, vi havde til rådighed, for man kunne ikke opdrive noget som helst på verdensmarkedet. Vi kunne kun hjælpe, hvis vi måtte bruge det, vi kunne skaffe, og en af de ting, vi havde på lager, var nogle flasker - vi valgte at lave dem helt blå, så de så anderledes ud fra vores øvrige sortiment, og så gik det ellers stærkt med at få designet og printet etiketter og sat produktionen i gang.


Koster millioner

Produktionen af håndsprit i de blå flasker stoppede for mange uger siden. Men de står på hylderne i landsdækkende butikskæder som Meny og Matas, og hvis Seimei får besked på, at flaskerne ikke længere må sælges, skal de trækkes tilbage. Og det er dyrt.

- Nu skal vi diskutere med en eller anden subjektiv vurdering fra embedsværket. Det er meget ubehageligt, og det koster mange penge at trække et produkt tilbage. Det kommer til at koste arbejdspladser, det her, hvis vi skal betale en regning, der, efter hvad vi ved lige nu, kommer til at ligge mellem halvanden og to millioner kroner. Jeg synes, regeringen må betale for den tilbagekaldelse, for ellers kommer det til at ramme os rigtig hårdt, understreger direktør hos Seimei Allan Feldt.

Seimei er ikke den eneste virksomhed, der står med et potentielt problem. Også Wild Distillery på Bornholm, der normalt producerer gin, men var blandt de virksomheder, der bød sig til, da manglen på håndsprit kradsede, har fået påbud om at tilbagekalde deres produkter - eller påføre mere tydelige labels.

Folketidende har været i kontakt med Miljøstyrelsen, men det har ikke været muligt at få en kommentar før avisens deadline.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce