cookie-og-privatlivspolitik

11

Billeder


Foto: Anders Knudsen

Lolland

Opdagede branden på vej til arbejde

BILLEDSERIE: Maria Wrona skulle op og på arbejde, da hun pludselig kunne lugte røg.
20. marts 2020 kl. 14:30 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO Heldigvis er ikke alle danskere sendt hjem fra arbejde. Maria Wrona skulle torsdag op og på arbejde og kunne på vej ud af sin lejlighed i Østergade pludselig lugte røg. Men se den kunne hun ikke. Det ændrede sig, så snart hun trådte ud i den opgravede gågade.

- Jeg så en sær tåge brede sig fra bygningen ved siden af. Ved nærmere eftersyn kunne man slet ikke se døren inde i passagen, fortæller Maria Wrona.

Hun fik hurtigt fat i en kollega, der ventede ved Torvet, og mens Maria Wrona ringede 112, gik de to i gang med at banke naboerne til den brændende ejendom op. Selv kæmpede hun med at vække sin nabo, men inden hun blev nødt til at sparke døren ind, lykkedes det at vække ham ved hjælp af en dørtelefon.

Da indsatslederen fra Lolland- Falster Brandvæsen kort efter ankom i Østergade, kunne Maria Wrona komme ind i sin lejlighed og hente sin hund. Herefter kunne hun stå udenfor og se ilden tage bedre og bedre fat i den gamle byejendom.

- Da flammerne brød igennem taget, holdt vi godt nok vejret og var meget, meget bange for, at det lige skulle springe over i vores bygning. Men det gjorde det heldigvis ikke, forklarer Maria Wrona.

Da hun efter et par timers arbejde vendte tilbage til Østergade, var der stadig fare for, at ilden kunne sprede sig til de omkringliggende bygninger, men snart var der kontrol med den. Midt på dagen kunne Maria Wrona få lov at komme hjem i sin lejlighed, og senere på dagen fik hendes nabo også lov til at komme hjem. Han boede op mod den nu udbrændte ejendom, og derfor tog det lidt længere tid for ham at få tilladelse til at komme hjem.

Bygningen, som på ganske kort tid blev fortæret af flammerne, er fra 1895. Den blev opført for købmand Emil Larsen, men ifølge bogen "Huse i Maribo" kan der føres en bygning tilbage til 1761, hvor den var ejet af Hans Schmidt. I 1791 købte etatsråd Jørgen Wichfeldt fra Engestofte ejendommen, men han døde seks år senere, og siden skiftede den ofte ejer.

Her har boet brændevinsbrændere, flere billardholdere og et par gæstgivere, og noget tyder da også på, at købmand Emil Larsen drev hotel i sit nybyggeri. I hvert fald kan man læse, at Hotel Maribo havde hjemme i Østergade 7 lige kort før år 1900.

Bygningen skiftede dog ofte ejer i de første mange år. Da Laurits Rasmussen købte ejendommen i 1923, var det niende gang, den blev handlet, siden den blev opført af Emil Larsen i 1895.

"Hotel Maribo" bestod gennem mange af disse ejerskifter, men man kunne i 1958 læse i Folketidende, at hotellet lukkede, og der i restaurationen ville blive arbejdsanvisningskontor. I stedet for gæster udefra kom mange maribonitter nu til at få sin gang i ejendommen - men mange ville sikkert gerne have undværet besøget. Her blev nemlig skoletandlægeklinik.

Klinikken fungerede frem til, Sundhedscenter Maribo stod færdigt. Den havde i flere år været nedslidt, og den daværende Maribo Kommune havde fået flere påbud af Arbejdstilsynet, derfor var det naturligt at flytte den nye kommunale tandpleje væk fra Østergade og til byens forhenværende sygehus.

Inden branden i går var der lejligheder på etagerne over de butikslokaler, men de stod dog heldigvis alle tomme.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce