cookie-og-privatlivspolitik
Det er ok at opføre en 41 meter høj bygning, men kommunen kan ikke bare dispensere fra lokalplanen og tillade, at bygningen bruges til hotel.

2

Billeder

Det er ok at opføre en 41 meter høj bygning, men kommunen kan ikke bare dispensere fra lokalplanen og tillade, at bygningen bruges til hotel.
Foto: Bach Gruppen

Lolland

Planklagenævnet siger nej til nyt hotel på havnen

Hugo Hansen fra Rødbyhavn Bådeværft har fået medhold i væsentlig pointe i klage over kommunens dispensation til Bach Gruppens plan.
26. november 2021 kl. 22:00 Af David Arnholm

RØDBYHAVN Bach Gruppens plan om at bygge et seks-etagers hotel med 200 værelser på erhvervshavnen i Rødbyhavn er rendt ind i problemer. Planklagenævnet har nemlig ophævet kommunens afgørelse fra februar om, at byggeriet kan anvendes til hotel.

Den dispensation, kommunen gav dengang, er ellers indenfor skiven, fastslår nævnet, som blandt andet siger god for, at der må bygges 41 meter i højden, selvom lokalplanen for området har et loft på 25 meter.

Lokalplanens bestemmelser om højden på byggerier er nemlig ikke en del af planens principper, og der er ikke henvist til bestemmelsen i lokalplanens formålsbestemmelse.


Hotel er ikke liberalt erhverv

Men når det gælder, hvad byggeriet må anvendes til, ser det anderledes ud.

Lokalplanen tillader bygninger, der anvendes til blandt andet havnerelateret liberalt erhverv og administration. Men selvom Planklagenævnet fastslår, at planloven ikke indeholder en definition af begrebet liberalt erhverv, finder det ikke, "at anvendelsen af bygningen til hotel er en anvendelse, som ligger meget tæt på den umiddelbart tilladte anvendelse af området".

Annonce

Planklagenævnet opfatter nemlig liberalt erhverv som "selvstændige, ofte rådgivende virksomheder, som ikke producerer et produkt eller sælger varer. Der er tale om selvstændige, der sælger tjenesteydelser, for eksempel advokater, praktiserende læger, ejendomsmæglere, revisorer eller arkitekter".

Derfor er kommunens tolkning af, at lokalplanen kan omfatte et hotel, underkendt. Hvis byggeriet skal anvendes til det formål, skal kommunen derfor først vedtage en ny lokalplan.

Bach Gruppens plan er i øvrigt, at en del af bygningen skulle lejes af kommunen og bruges til at huse den del af teknik- og miljømyndigheden, der arbejder med Femern-forbindelsen. Og det er okay, vurderer Planklagenævnet, da det falder ind under definitionen på "havnerelateret administrationsbyggeri".


Tilfreds klager

Hugo Hansen og Rødbyhavn Bådeværft havde i øvrigt også klaget over, at byggeriet ville stride mod bestemmelserne om kystnærhedszonen. Men den del af klagen blev afvist, for det skulle der være klaget over, da lokalplanen blev vedtaget i 2011.

Hugo Hansen er dog godt tilfreds med at have fået ret i, at kommunen ikke med den nuværende lokalplan kunne tillade et hotelbyggeri på havnen.

Annonce

- Jamen dog! Det var dejligt! udbryder han, da Folketidende fortæller ham om afgørelsen.


En sag for nyt byråd

Planklagenævnets afgørelse er dog ikke nødvendigvis et dødsstød til projektet, for kommunen har mulighed for at lave en ny lokalplan. Og det vil kommunen formentlig gøre, skønner formanden for teknsk udvalg, Leif Utermöhl (S) - der dog påpeger, at det ikke bliver med ham for bordenden.

- Det bliver jo det nye byråd, der skal tage sig af det, men de skal vel bare lave en ny lokalplan. Så må teknisk udvalg i arbejdstøjet og se, om det stadig er det, man vil, eller om man har nye idéer. Så skal teknisk forvaltning i gang igen, og så skal vi korrigere, hvis der er en fejl i det, vi har lavet. Men det skal jeg ikke træffe afgørelse om på det nye byråds vegne, siger Leif Utermöhl, der ikke fik stemmer nok til at blive i byrådet efter årsskiftet.

Folketidende har bedt om en kommentar fra Bach Gruppen, men fra kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, der håndterer henvendelser fra pressen til Bach Gruppen, lyder det, at det ikke kunne nås inden avisens deadline.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE