cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Per Houby, arkivfoto

Lolland

Skoler skal sænke elevfraværet

Et inspirationskatalog skal hjælpe folkeskolerne med at få nedbragt elevfraværet.
03. juli 2020 kl. 15:30 Af Rikke Folm Berg

Annonce

LOLLAND Elevfraværet på folkeskolerne i Lolland Kommune skal ned.

Ifølge opgjorte tal fra KMD Elev lå fraværet i 2018-2020 på 14,8 dage.

Der har været lidt diskrepans i tallene alt efter opgørelse, men i Lolland Kommune tages nu afsæt i tal fra KMD Elev, har formanden for kommunens børne- og skoleudvalg, Signe Lund (S), oplyst.

Tallet er et gennemsnitligt fravær pr. elev for alle folkeskole- og specialskoleelever i Lolland Kommune.

For at intensivere arbejdet med at mindske elevfravær har en arbejdsgruppe udarbejdet et inspirationskatalog til skolerne.

Det skal tydeliggøre, hvad indsatserne skal være afhængig af tyngden af fravær.


Forebygge trivsel

Det betyder, at der ved intet fravær skal være forebyggende trivselsarbejde i klasserne, løbende trivselssamtaler med alle elever og løbende dialog til skole/hjem-samtaler samt på forældremøder.

Ved nul til fem dages fravær skal være drøftelser i teamet af mulige årsager til elevfraværet, afholdes en elevsamtale om årsager til fravær og ske involvering af forældre i afdækning af årsager til fravær.

Ved 5 til 10 dages fravær skal der blandt andet ske involvering af leder, igangsættes familiedialog og afsøges alternative undervisningsforløb i form af kombinationsforløb med praktik og undervisning.

Ved over 10 dages fravær skal ske underretning til kommunens sektor for Børn, Unge og Familie.

Sideløbende skal hver skole formulere et mål for deres fraværsindsats og måle på det hver tredje måned, så også sektorchefen kan følge op på progressionen.

Målene skal formuleres i samarbejde med elevråd, skolebestyrelsen og forældre for at styrke det fælles ansvar om elevernes fremmøde.

Så vidt indsatsen overfor det lovlige fravær, hvor eleven er meldt fraværende af sine forældre på grund af alt fra sygdom til lægebesøg og mistrivsel. Men dertil er kommet et nyere greb mod det ulovlige fravær.

1. januar trådte en ny bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet i kraft, som blandt andet har strammet reglerne omkring ekstraordinær frihed.

Det vil sige, når elever får fri til særlige begivenheder af betydning for familien og eleven, eller når elevens forældre ønsker at tage eleven med på ferie uden for skoleferien.

Bekendtgørelsen betyder, at der nu kun i helt særlige tilfælde gives lov til ekstraordinær frihed og kun efter forudgående ansøgning til skolelederen.

Tager familien afsted på trods af afslag, registreres fraværet som ulovligt fravær, og ved mere end 15 procent ulovligt fravær i et kvartal kan børne- og ungeydelsen standses.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce