cookie-og-privatlivspolitik
Der er brug for flere sosu-uddannede.

2

Billeder

Der er brug for flere sosu-uddannede.
Foto: Privat

Lolland

Sosu-uddannelser til Nakskov

SOSU Nykøbing Falster vil gerne udbyde grundforløbet til sosu-assistent og sosu-hjælper i Nakskov.
04. juli 2020 kl. 07:50 Af Rikke Folm Berg

Annonce

NAKSKOV SOSU Nykøbing Falster har i et stykke tid arbejdet på at kunne tilbyde unge på Vestlolland mulighed for at tage Grundforløb 2 til sosu-assistent (SSA) og sosu-hjælper (SSH) i VUC Storstrøms lokaler på Campus Nakskov.

Efter en høringsfase, hvor samtlige adspurgte lige fra de øvrige sundhedsuddannelser i nærmeste geografi til regionsrådet i Region Sjælland har meldt positivt tilbage, ligger nu en ansøgning i Børne- og Undervisningsministeriet.

- Vi håber, at vi får lov, siger direktør for SOSU Nykøbing Falster, Steen Frederiksen.

Målet er, at minimum 40-45 elever årligt kommer til at gennemføre Grundforløb 2, som varer seks måneder, i Nakskov. Det forventes, at 85 procent af de elever, der fuldfører Grundforløb 2 i Nakskov vil gå videre til hovedforløbene på uddannelsen til SSA og SSH.

- Vi har store forventninger til et Grundforløb 2 i Nakskov, for selvom ungdomsårgangene dykker, så vurderer vi, at der et stort rekrutteringsgrundlag i Nakskov og på Vestlolland i øvrigt, siger han.

Det skyldes, at sosu-uddannelserne appellerer til både unge og ældre elever, som forventes at komme med følgende baggrunde: FGU Lolland-Falster, som i maj havde 18 elever på linjen Sundhed og Omsorg. Ledige unge - der var ved indgangen til 2019 510 unge i aldersgruppen 18-20 år. Grundforløb 1 på SOSU Nykøbing Falster, hvor 21 elever fra Midt- og Vestlolland allerede går og ventes at ville fortsætte på Grundforløb 2 i Nakskov. Samt borgere udenfor arbejdsmarkedet med ikke-vestlig baggrund.

Steen Frederiksen understreger, at der vil blive tale om et tæt samarbejde med VUC Storstrøm, hvis tilladelsen bliver givet til at oprette uddannelsen.

For mens SOSU Nykøbing Falster vil sørge for undervisningen og undervisningsmaterialerne, vil VUC Storstrøm lægge lokale, lærerværelse, kantine, bibliotek og studiemiljø med lektiecafe og fredagscafe til.

- Vi er gået ind i samarbejdet, fordi vi er optaget af at sørge for uddannelse til alle og af at sikre lokale uddannelser, siger administrerende direktør for VUC Storstrøm, Martin Lasse Sieben.

Han håber også, at det vil lykkes.

- Desuden er VUC Storstrøm gode til at løfte elever, som kommer fra uddannelsesfremmede miljøer, og vi vil kunne tilbyde målrettede forløb, som peger imod at blive klar til sosu-uddannelserne.

Erfaringen er også, at transporttiden fra Vestlolland kan være en barriere for at påbegynde sosu-uddannelserne. Så den ville også blive ryddet af vejen med et uddannelsestilbud i Nakskov. Efter Grundforløb 2 følger dog et Hovedforløb, som fortsat vil skulle tages i Nykøbing. Det varer to år og 10 måneder for SSA-elever, og et år og to måneder for SSH-elever.

Men det forventes, at flere vil finde det overkommeligt, når de først er kommet godt i gang med uddannelsen. Desuden indeholder Hovedforløb praktikforløb, som oplagt ville ligge lokalt.

Endnu et vægtigt argument lyder, at der i Lolland Kommune i dag er cirka 60 ubesatte SSA- og SSH-stillinger, og at behovet vokser i de kommende år på grund af den demografiske udvikling, hvor antallet af ældre stiger markant, samtidig med at antallet af plejekrævende ældre generelt vokser. Derudover viser en opgørelse fra Lolland Kommune, at 178 ud af 750 SSA- og SSH-medarbejdere er over 60 år og kan ventes at gå på pension indenfor en kort årrække. Endelig er håbet, at flere uddannelsesmuligheder på Vestlolland kan gøre området mere attraktivt for bosætning, for eksempel i forbindelse med Femernbyggeriet.

Der er søgt om et tilskud på 600.000 kroner til etablering. Der ventes svar fra ministeriet til august.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce