cookie-og-privatlivspolitik
Det mest forurenede jord ligger ved en af Lolland Vands vigtigste vandboringer, selv om staten nu udpeger beskyttelsesområder for vores grundvand.

2

Billeder

Det mest forurenede jord ligger ved en af Lolland Vands vigtigste vandboringer, selv om staten nu udpeger beskyttelsesområder for vores grundvand.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Stærkt forurenet jord lagt helt tæt på vandboring

Kommunen vil give sig selv dispensation fra miljøbeskyttelseslov.
08. januar 2019 kl. 18:40 Af Marianne Knudsen

Annonce

VESTERBORG - Jeg synes, at det er for galt, og jeg mener, at Lolland Kommune har et skidt sag.

Sådan siger advokat Pernille Aagaard Truelsen, der er indehaver af advokatfirmaet Energi & Miljø, og som har specialiseret sig i at rådgive landets kommuner i sager om energi og miljø. I "den dårlige sag" er hun dog hyret af Halsted Kloster og har nu igennem halvandet år bokset med Lolland Kommune.

Sagen drejer sig om, at Park og Vej i 2017 fyldte nogle dybe grøfter op langs Pederstrupvej ved gården Skelstofte - nord for Vesterborg og Vesterborg Sø - med rabatjord fra et andet sted på Pederstrupvej.

- Grøfterne er jo blandt andet lavet for at afvande vejene, men nu løb vandet fra vejen ind på vores marker, fortæller den daglige leder af Halsted Kloster, Jytte Frijs.

I foråret 2018 var der så en besigtigelse på Pederstrupvej, hvor Park og Vej gik med til at fjerne noget af jorden og lave profilgrøfter, oplyser Jytte Frijs.

Samtidig indgik Lolland Kommune, Park og Vej og advoktafirmaet aftale om, at det skulle undersøges, om der var tale om forurenet jord.

- Det viste sig så, at det er tilfældet. Der er analyseret 10 jordprøver fra grøften langs Pederstrupvej, og noget af jorden er stærkt forurenet - højeste kategori 4 - og det ligger blot få meter fra en af Lolland Vands vigtigste vandboringer, der leverer vand til en bred gruppe borgere, siger Jytte Frijs.

To af prøverne er kategori 3-forurenet, fire kategori 2, og to har kategori 1-forurening.

Fra Halsted Klosters side har man derfor forventet, at Park og Vej ville fjerne jorden igen, men Lolland Kommune meddelte i december, at man vil søge dispensation efter miljøbeskyttelseloven og oprette et jorddeponi for forurenet jord i grøften.

- Jeg har aldrig før oplevet en kommune, der har løst sit problem med forurenet jord på denne måde, fordi de ikke vil betale for deponering, siger advokat Pernille Aagaard Trulesen, der fortsætter:

- Kommuen må sige: Vi har begået en fejl og fjerne jorden, og hvis ikke, må vi stævne kommunen.

Jytte Frijs tilføjer, at Halsted Klosters marker op til Pederstrupvej er drænede, og vand, der trækker fra det forurenede jord og ud på klostrets marker, vil forurene jorden og løbe videre ned i grundvandet og forurene Vesterborg Sø, som er særlig naturbeskyttet.

- Om fem til syv år er det glemt, at det var kommunen, der lagde den forurenede jord i grøften, og så er det os, der står med aben. Men det vil vi ikke hænges op på, slår Jytte Frijs fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 18. juni 2019 kl. 08.09

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

Annonce