cookie-og-privatlivspolitik
I disse dage er det blandt andet lamperne på stisystemet ved Blæsenborg, der får "indopereret" en såkaldt node, som gør, at de kan styres enkeltvis eller sammen. I alt skal 6.500 lamper have monteret dimsen. Så der er nok at tage fat på.
Arbejdet er en kold og våd affære for elektrikerne fra Enelco, og der er også gode chancer for at knæle ned i en hundehømhøm.

4

Billeder

I disse dage er det blandt andet lamperne på stisystemet ved Blæsenborg, der får "indopereret" en såkaldt node, som gør, at de kan styres enkeltvis eller sammen. I alt skal 6.500 lamper have monteret dimsen. Så der er nok at tage fat på. Arbejdet er en kold og våd affære for elektrikerne fra Enelco, og der er også gode chancer for at knæle ned i en hundehømhøm.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Styresystem puttes i gadelamper

Seas-NVE installerer digital dims i lygtepælene.
18. november 2020 kl. 18:10 Af Birgitta Andersen

Annonce

MARIBO I disse dage går medarbejdere fra Enelco rundt og putter små dippedutter ind i lygtestanderne i Blæsenborg-kvarteret.

Dippedutterne - som kaldes noder - er små, sorte bokse. De forbinder hver eneste lygtepæl til et netværk og giver en mulighed for at styre lyset meget bedre, fortæller Ole Brochstedt Jakobsen fra Seas-NVE, som står for projektet i samarbejde med Lolland Kommune.

Isætningen af de små noder er sidste del af det store gadelysprojekt, som Lolland Kommune og Seas-NVE indgik aftale om i 2017 for at få moderniseret gadelyset i kommunen for 26,5 millioner kroner.

I året efter blev samtlige gadelamper i kommunen udstyret med billige LED, der også kan styres digitalt. Og nu kommer den lille dims, der skal stå for fjernstyringen, altså ind i lygtepælene. I alt skal der en lille node i 6.500 armaturer til gadelys rundt om i kommunen - undtaget i Nakskov, der ligger under Nakskov Forsyning.

- Det her er det sidste nye inden for den teknologi. Noden gør, at lyset kan skrue op og ned og tænde og slukke på kommando, fortæller Ole Brochstedt Jakobsen fra Seas-NVE.

Gadebelysningen i Lolland Kommune arbejder ud fra en fast profil, der går efter almanakken: Går solen ned, tænder gadelyset. I de sene nattetimer slukker noget gadelys, men tænder så igen i de tidlige morgentimer og slukker så igen ved solopgang.

- Men med den nye styring kan vi styre det langt bedre - og også skrue op og ned for lysstyrken. Så vi kan sætte den til 20 procent eksempelvis, alt efter hvad der er nok til, at man kan orientere sig. På den måde kan kommunen spare væsentligt på strømmen, fortæller Ole Brochstedt Jakobsen.

Gadelysene kan nu også styres helt ned på enhedsniveau.

- Det kan være, at der er noget late night sale, en stor koncert eller et arrangement på en skole, hvor folk skal hjem sent, når gadelysene ellers er slukket. Med det nye system kan vi gå ind og vælge en gruppe gadelamper ud og sige til dem, at de skal tænde ud over deres faste rutine, så borgerne kan se og komme hjem.

Lolland Kommune er foregangskommune for Seas-NVE på dette projekt.

- Lolland er det eneste sted, hvor vi har skiftet samtlige lamper til LED, så de kan styres på den måde. Men der er ingen tvivl om, at det er vejen frem, også for andre kommuner. Så vi vil jo gerne have, at det her virker, siger Ole Brochstedt Jakobsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce