cookie-og-privatlivspolitik
Poul Erik Lauridsen, Holger Schou Rasmussen, Mette Frederiksen, Kasper Roug og Mette Rix ved Frederiksdal i går.
Poul Erik Lauridsen, Holger Schou Rasmussen, Mette Frederiksen, Kasper Roug og Mette Rix ved Frederiksdal i går.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Vin og vind går i spænd

Mette Frederiksen lovede at fortælle om Lollands ønske om at blive testzone for grøn energi
11. oktober 2018 kl. 15:30 Af Marianne Knudsen

Annonce

FREDERIKSDAL Formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, besøgte i går efter eget ønske landsdelen, og i Lolland Kommune greb partifællen, borgmester Holger Schou Rasmussen, chancen for at lave benarbejde for, at Lolland kan blive testzone for grøn energi.

Folketingets nye energiforlig åbner mulighed for sådanne "regulatoriske testzoner," hvor man får frihedsgrader til at teste og udvikle på vedvarende energi.

I juni 2017 tilsluttede Hofor de seks nye, store vindmøller i Korsnakke Vindmøllepark ved Frederiksdal, og borgmesteren valgte Frederiksdal Gods og Kirsebærvin og Hofor-møllerne som lokalitet til at orientere Mette Frederiksen om Lollands arbejde med grøn energi og den grønne omstilling - og kommunens samarbejde med Hofor i København.

Det var dog ved Frederiksdal Kirsebærvins vineri, at Mette Frederiksens store, røde valgkampbus først rullede op. Mette Rix Krabbe, der driver godset og vineriet med sin mand, Harald Krabbe, bød på "Sur Lie", imens Mette Frederiksen hørte om de 80.000 flasker vin, det nu bliver til om året i Danmarks største vineri.

Mette Rix sagde, at man ikke kan tjene penge på at sælge frugt i Danmark i dag, men er nødt til at forædle frugten, og fremhævede det skub, som udviklingen af kirsebærvin har givet, og det kæmpe boost, godset har fået af indtægten fra salget af vindmøllerne.


Vindmøller som brand

Mette Rix tilføjede, at vindmøllerne - der kan ses fra vineriets rancio-plads - også har fået stor betydning for Frederiksdal Kirsebærvins brand i udlandet, da eksempelvis kineserne er meget fokuseret på bæredygtighed. Så nu går vin, vind og vækst i spænd.

Salgschef for kirsebærvinen, Anne-Marie Skirver, viste Socialdemokratiets formand rundt i vineriet, og Mette Frederiksen spurgte til, hvad man drikker kirsebærvin til. Det får hun nu mulighed for at eksperimentere med derhjemme.

Direktør Poul Erik Lauridsen fra Gate 21 i Holeby orienterede om, at der på Lolland produceres syv gange mere vedvarende energi, end vi selv bruger. Og hvis havvind ikke regnes med: dobbelt så meget, som vi selv bruger.


Øje for Lolland

Poul Erik Lauridsen fik også fortalt Mette Frederiksen, at Lolland har brug for testområder, og at Lolland er super interessant til formålet, da der er erfaringer med at producere vedvarende energi. Fra brintforsøg til biogas over vind, sol og bølgeenergi.

Lolland Kommune, Københavns Kommune, Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) og den grønne erhvervsfremmeorganisation Gate 21 har sammen etableret partnerskabet REEL - REn Energi Lolland.

- Vi vil være med i væksten, men mangler et skub den sidste vej, lød det fra borgmesteren, og Mette Frederiksen lovede at bringe budskabet videre:

- I skal ikke hænge fast i bureaukrati, sagde hun.

Som testzone for grøn energi kan man blandt andet arbejde med at integrere de forskellige former for vedvarende energi og med at lagre dem, når man har for meget - i stedet for at måtte sælge energien billigt til udlandet.

- I fremtiden venter vi, at Energinet vil betale særligt til dem, der kan lagre energi, oplyser direktør Poul Erik Lauridsen fra Gate 21.

Mette Frederiksen besøgte onsdag også Business Lolland-Falster og lokale erhvervsfolk til debatmøde i Nykøbing, ligesom hun nåede et hurtigt visit på politistationen i Nakskov. Læs reportager fra de besøg i torsdagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce