Annonce
Lolland

Vin og vind går i spænd

Poul Erik Lauridsen, Holger Schou Rasmussen, Mette Frederiksen, Kasper Roug og Mette Rix ved Frederiksdal i går. Foto: Jan Knudsen

Mette Frederiksen lovede at fortælle om Lollands ønske om at blive testzone for grøn energi

FREDERIKSDAL Formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, besøgte i går efter eget ønske landsdelen, og i Lolland Kommune greb partifællen, borgmester Holger Schou Rasmussen, chancen for at lave benarbejde for, at Lolland kan blive testzone for grøn energi.

Folketingets nye energiforlig åbner mulighed for sådanne "regulatoriske testzoner," hvor man får frihedsgrader til at teste og udvikle på vedvarende energi.

I juni 2017 tilsluttede Hofor de seks nye, store vindmøller i Korsnakke Vindmøllepark ved Frederiksdal, og borgmesteren valgte Frederiksdal Gods og Kirsebærvin og Hofor-møllerne som lokalitet til at orientere Mette Frederiksen om Lollands arbejde med grøn energi og den grønne omstilling - og kommunens samarbejde med Hofor i København.

Det var dog ved Frederiksdal Kirsebærvins vineri, at Mette Frederiksens store, røde valgkampbus først rullede op. Mette Rix Krabbe, der driver godset og vineriet med sin mand, Harald Krabbe, bød på "Sur Lie", imens Mette Frederiksen hørte om de 80.000 flasker vin, det nu bliver til om året i Danmarks største vineri.

Mette Rix sagde, at man ikke kan tjene penge på at sælge frugt i Danmark i dag, men er nødt til at forædle frugten, og fremhævede det skub, som udviklingen af kirsebærvin har givet, og det kæmpe boost, godset har fået af indtægten fra salget af vindmøllerne.

Vindmøller som brand

Mette Rix tilføjede, at vindmøllerne - der kan ses fra vineriets rancio-plads - også har fået stor betydning for Frederiksdal Kirsebærvins brand i udlandet, da eksempelvis kineserne er meget fokuseret på bæredygtighed. Så nu går vin, vind og vækst i spænd.

Salgschef for kirsebærvinen, Anne-Marie Skirver, viste Socialdemokratiets formand rundt i vineriet, og Mette Frederiksen spurgte til, hvad man drikker kirsebærvin til. Det får hun nu mulighed for at eksperimentere med derhjemme.

Direktør Poul Erik Lauridsen fra Gate 21 i Holeby orienterede om, at der på Lolland produceres syv gange mere vedvarende energi, end vi selv bruger. Og hvis havvind ikke regnes med: dobbelt så meget, som vi selv bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øje for Lolland

Poul Erik Lauridsen fik også fortalt Mette Frederiksen, at Lolland har brug for testområder, og at Lolland er super interessant til formålet, da der er erfaringer med at producere vedvarende energi. Fra brintforsøg til biogas over vind, sol og bølgeenergi.

Lolland Kommune, Københavns Kommune, Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) og den grønne erhvervsfremmeorganisation Gate 21 har sammen etableret partnerskabet REEL - REn Energi Lolland.

- Vi vil være med i væksten, men mangler et skub den sidste vej, lød det fra borgmesteren, og Mette Frederiksen lovede at bringe budskabet videre:

- I skal ikke hænge fast i bureaukrati, sagde hun.

Som testzone for grøn energi kan man blandt andet arbejde med at integrere de forskellige former for vedvarende energi og med at lagre dem, når man har for meget - i stedet for at måtte sælge energien billigt til udlandet.

- I fremtiden venter vi, at Energinet vil betale særligt til dem, der kan lagre energi, oplyser direktør Poul Erik Lauridsen fra Gate 21.

Mette Frederiksen besøgte onsdag også Business Lolland-Falster og lokale erhvervsfolk til debatmøde i Nykøbing, ligesom hun nåede et hurtigt visit på politistationen i Nakskov. Læs reportager fra de besøg i torsdagens Folketidende.

  • Poul Erik Lauridsen, Holger Schou Rasmussen, Mette Frederiksen, Kasper Roug og Mette Rix ved Frederiksdal i går. Foto: Jan Knudsen
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo