Annonce
Lolland

Vold mod hver femte i ældreplejen

Det er i sig selv ikke unormalt, at ansatte i ældreplejen oplever vold eller trusler om vold. Men tallet i Lolland Kommune skal stadig nedbringes, mener politikerne. Foto: Arkivfoto

Arbejdspladsvurdering viser, at hver femte ansat i ældreplejen i Lolland Kommune har været udsat for vold.

LOLLAND I oktober 2019 udfyldte størstedelen af de ansatte i Lolland Kommunes afdeling Ældre & Sundhed en såkaldt arbejdspladsvurdering, der skulle se på, hvorvidt arbejdsmiljø, både fysisk og psykisk, levede op til de krav, der er på området.

Overordnet set er langt de fleste i ældreplejen glade for deres job.

De 787 besvarelser, svarende til 84 procent af det samlede antal ansatte på området fraregnet ledere, udtrykte generelt en rimelig mængde glæde ved at gå på arbejde dag efter dag.

"Temaet om det gode og meningsfulde arbejdsliv er nyt i forhold til tidligere APVtrivsel-målinger. Udsagnet 'jeg har arbejdsglæde' besvares med 43 procent (altid), 45 procent (som regel), 10 procent (i nogen grad) og 2 procent svarer (sjældent), står der i den udarbejdede arbejdspladsvurdering, der er lavet på baggrund af svarene fra de ansatte.

Hver femte ansatte i ældreplejen i Lolland Kommune er blevet udsat for vold, viser en arbejdspladsvurdering. Foto: Arkivfoto

Meget vold

Der er dog også andre tal i arbejdspladsvurderingen, der får læseren til at rynke brynene.

Adspurgt, hvorvidt de ansatte i Ældre & Sundhed oplever fysisk vold, svarer 20 procent, altså hver femte, at de har været udsat for fysiske overgreb af en eller anden karakter.

I de fleste brancher ville man nok vurdere, at det var et endog meget højt tal, men det er umiddelbart ikke tilfældet blandt folk, der arbejder med ældrepleje.

Det er der en forklaring på, fortæller Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA, der til dagligt arbejder med at analysere og rådgive om arbejdsmiljø i ældreplejen.

- Det er desværre ikke noget voldsomt højt tal, at hver femte har været udsat for fysisk vold. Forstå mig ret, det er jo et rigtig højt tal, men det adskiller sig ikke markant fra, hvad man ser på landsplan, forklarer Charlotte Bredal.

Arbejdspladsvurderingen spænder over alle Lolland Kommunes medarbejdere i "Ældre og Sundhed". I alt har 787 besvaret spørgsmålene. Foto: Andreas Johansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere ældre

Det kan skyldes mange ting, at de ansatte udsættes for fysisk vold. Meget kan dog stamme fra særligt en gruppe ældre, der ikke selv er klar over, hvad deres handlinger er skyld i.

- Generelt set har vi set en stigning af demente beboere, som kan være meget udadreagerende, fordi vi ser en stigning af mængden af ældre generelt. Jeg kan i hvert fald ikke se en tendens til, at de tal falder på landsplan. Det kan jo godt være med til, at flere ansatte oplever fysisk vold, forklarer Charlotte Bredal.

I Lolland Kommunes ældre- og sundhedsudvalg, som blev præsenteret for rapporten baseret på arbejdspladsvurderingen ved et udvalgsmøde mandag eftermiddag, var den fysiske vold også noget, man satte en tyk streg under.

For selv om det desværre er relativt tæt på landsgennemsnittet, så er det for meget, at hver femte bliver udsat for fysisk vold på arbejdspladsen.

- Vi har bedt om redegørelsen for at få et indtryk af historien. I forhold til branchen som helhed er tallet ikke så højt, men vi er ved at udarbejde konkrete handlingsplaner for, hvad man kan gøre for at nedbringe det, forklarer Tom Larsen (V), formand for ældre- og sundhedsudvalget i Lolland Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke godt nok

Nu skal der kigges på, hvilke værktøjer og teknikker man kan bruge for at sørge for, både personale og de ældre, der skal passes, trives i deres indbyrdes relation.

Der er mange ting, man kan gøre, som kan hjælpe arbejdsmiljøet i den rigtige retning, forklarer arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal:

- Det er ikke acceptabelt, når tallene er så høje, som de er mange steder, og man kan gøre noget for at forbedre arbejdsmiljøet, så færre bliver udsat for vold. Der er adskillige gode værktøjer, som vi kan se virker. Det nyeste er, at Sundheds- og Ældreministeriet er på trapperne med en vejledning på området. Vi kan helt konkret se, at de steder, hvor man arbejder med det, er man meget ofte i stand til at nedbringe tallene betragteligt, forklarer Charlotte Bredal.

For selv om tallet er gennemsnitligt, er det stadig for højt.

- Overfor pårørende og medarbejdere skal vi arbejde på at gøre det tal mindre, selv om det ikke er højere, end det er så mange andre steder i landet. Det skal gøres bedre, udtaler Tom Larsen.

  • Det er i sig selv ikke unormalt, at ansatte i ældreplejen oplever vold eller trusler om vold. Men tallet i Lolland Kommune skal stadig nedbringes, mener politikerne. Foto: Arkivfoto
  • Hver femte ansatte i ældreplejen i Lolland Kommune er blevet udsat for vold, viser en arbejdspladsvurdering. Foto: Arkivfoto
  • Arbejdspladsvurderingen spænder over alle Lolland Kommunes medarbejdere i "Ældre og Sundhed". I alt har 787 besvaret spørgsmålene. Foto: Andreas Johansen
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet