cookie-og-privatlivspolitik
Udgravningerne er nogle af de mest omfattende i Danmark.
Udgravningerne er nogle af de mest omfattende i Danmark.
Foto: Museum Lolland-Falster

Lollands-Posten

Historiske fund ved Femern Bælt

I den kommende tid kan du deltage i to forskellige arrangementer om de opsigtsvækkende udgravninger ved Femern Bælt. Arrangementerne foregår i Nysted og i Nykøbing.
15. januar 2019 kl. 12:23 Af Daniel Brøns

Annonce

Fortidens liv på Lolland er i fokus, når der i den kommende tid inviteres til foredrag med museumsinspektør Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster. Han har været dybt involveret i udgravningerne ved Femern Bælt, og vil fortælle om de seneste fund og resultater, der har været med til at uddybe vores viden om Lollands forhistorie.

Foredragene vil blandt andet handle om den gådefulde stenalderplads ved Lidsø, som ikke ligger langt fra udgravningerne ved Rødbyhavn, der ifølge Bjørnar Måge stadig er ét af Danmarks største og teknisk mest udfordrende arkæologiske projekter. Arkæologerne er blevet udfordret såvel teknisk og logistisk som vejrmæssigt i deres søgen efter områdets forhistorie - og det er lykkedes over al forventning.

Under udgravningerne øst for Rødbyhavn er der afdækket talrige spor efter fortidens levevis i og af området. Ved udgravningerne er der gjort fund, der stammer helt tilbage fra istidens afslutning (Ahrensburgkultur, ca. 10.500 f.kr. - 9.000 f.kr.) og frem til vikingetid/tidlig middelalder. Fund som forsvarslinjer fra romersk jernalder og fiskegærder, der strækker sig over flere kilometer i landskabet, til de næsten helt mikroskopiske som en halv vindruekerne er med til at omskrive historien om tidligere tiders "lollikkers" liv og levned. Druekernen i udgravningen vakte stor opsigt, idet den med sine små 3.000 år er markant ældre end den hidtil ældste af slagsen. Faktisk op mod 1.750 år ældre. Derfor rykker udgravningerne ved historien på forskellig vis.


Lidsø undersøgt igen

Lidsø er en 5.000 år gammel boplads, som ligger i den inddæmmede Rødby Fjord, længst mod øst på Lidsø. Den blev fundet tilbage i 1970 og udgravet af daværende forvalter og arkæolog på Lolland-Falsters tiftsmuseum, Kjeld Snedker. Netop i år har Bjørnar Måge og et par kollegaer haft muligheden for at tage tilbage og undersøge pladsen yderligere - denne gang især med henblik på, at resultaterne fra de nye udgravninger kan supplere fundene fra Femernrojektet.

I den kommende tid vil der være to foredrag om udgravningerne. Det første finder sted i Sognehuset i Nysted, Østergade 24 C - søndag den 20. januar kl. 13.30. Her er alle velkomne, og der er intet krav om tilmelding.

Det andet foregår den 23. januar i Nykøbing klokken 19.30 i hovedbibliotekets foredragssal. Billetter skal hertil købes på billetto.dk.

Prisen på begge foredrag er 60 kroner - uanset valg af sted.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Lollands Posten":
Annonce