Annonce
Ugeavisen Lolland

Sim endte i "Det lykkelige land"

17-årige Chayanit Sitthipan - også kaldet Sim - nyder tilværelsen i huset sammen med sine værtsforældre Liselotte og Kim Gårdred. Foto: Daniel Brøns

For Danmark er Thailand lykken, men for 17-årige Chayanit Sitthipan - også kaldet Sim - er det lige omvendt for tiden. Hun valgte at tage til Verdens lykkeligste land, og hun nyder det.

Madlavning, pligter og masser af lektier og daglige opgaver. Ærlig talt så kan man måske undre sig lidt, når man første gang møder den smilende 17-årige Sim, der er udvekslingsstuderende med AFS og bor i udkanten af Hillested i et stort hus med udsigt til en kæmpe værkstedsbygning og markerne. Her bor hun sammen med værtsforældre Liselotte og Kim Gårdred samt deres datter Cecilie og hendes kæreste Mikkel. Og det er lidt af en omvæltning, for hendes værtsforældre taler ikke fantastisk godt engelsk - og hun talte ikke selv et ord dansk, da hun ankom.

- Det har været lidt svært i starten, men vi klarer os med tegnsprog og fagter, og så taler de unge i huset jo engelsk og er gode til at oversætte, siger Sim, der også har god hjælp af Google Translate i det daglige.

Men det danske kommer alligevel forholdsvist hurtigt. For hun er tvunget til det, idet hun studerer i 2. g på Maribo Gymnasium, hvor alle timer - bortset fra fremmedsprogsundervisningen - foregår på dansk.

- I mange af timerne forstår jeg derfor næsten ingenting, men så får jeg lov til at arbejde med mine danskopgaver, siger hun og fortæller, at hun undrer sig over, at der bliver talt så meget dansk i engelsktimerne.

- Sådan er det ikke i Thailand, hvor man kun må tale engelsk, siger hun.

For at få lært det danske går hun til ekstraundervisning en gang om ugen, så hun er dog allerede ved at komme godt efter det danske - godt hjulpet af familien også.

Fritid og venner

Selv om Sim ikke keder sig, så oplever hun, at det sociale i Danmark er noget mere kompliceret end i Thailand.

- I Thailand er det normalt, at man finder et sted at spise sammen efter skolen, der meget ofte slutter meget sent, så det er måden, man networker på. I Danmark er det mere noget med at få lavet aftaler og mødes, men jeg er begyndt at lave aftaler med nye veninder siger hun og fortæller, at hun er blevet taget godt imod i klassen. Og så har hun gennem AFS fået nogle helt nye netværk med i købet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange ASF-venner

- Jeg taler jo med andre AFS-udvekslingsstuderende her i Danmark, og så er jeg i løbende dialog med AFS-udvekslingsstuderende fra Thailand, der er rejst til andre lande, så jeg har virkelig fået et stort internationalt netværk, oplyser hun begejstret og fortæller, at AFS ofte samler de studerende i forskellige sammenhænge, så de kan opleve mere af Danmark og udveksle erfaringer. Selv har hun takket være sin nye familie allerede været lidt rundt - blandt andet til København - og Oslo.

- Naturen i de Norske fjorde er virkelig noget af det smukkeste, jeg nogensinde har set, så det er en stor oplevelse for mig, siger hun og fortæller at de også har været på camping på Møn en gang i tre dage.

Hele idéen med opholdet er at integrere sig meget, og familien hjemme i Thailand taler hun ikke så ofte med.

- Både min mor og far har meget travlt og arbejder i banksektoren, og de er utroligt meget væk. Min far er typisk hjemme klokken 22 om aftenen, og min mor arbejder så langt væk, at hun kun er hjemme i weekenderne, så man kan godt sige, at danskerne har det utroligt godt med deres arbejdsforhold med 37 timer og hjemme fra job inden aftensmaden, siger den studerende, der også synes, at rigtigt mange ting fungerer godt i Danmark.

- I har noget helt vildt god offentlig transport, og så har I også nogle gode skoler og sportsanlæg, siger Sim, der er begyndt at gå til badminton sammen med sin med sin værtsmor Lise-Lotte, hendes datter Cecilie og hendes kæreste Mikkel i Holeby-hallen. Hun har også overvejet at gå i motionscenter, men synes, at det bliver lidt dyrt, når fritiden alligevel er sparsom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en tæt familie

- Det er en stor og tæt familie, som jeg er kommet til, så der er rigtigt mange aktiviteter om aftenen og i weekenderne med fødselsdage og den slags, siger Sim.

- Det ligger vist i den thailandske kultur, at man har svært ved at sige fra, så jeg er begyndt at stille alternativer op i stedet for bare at tilbyde noget, som er nemt bare at sige ja til, siger værtsmoderen, der finder det utroligt spændende at have en udvekslingsstuderende i familiens midte.

- Faktisk havde min datter Cecilie overvejet at tage på udveksling, men det blev ikke til noget. Så fik vi den idé, at vi kunne lade udvekslingen ske den anden vej, og det er vi virkelig glade for, siger hun for dog at tilføje, at man skal være opmærksom på, at det naturligvis kræver en indsats.

- Man kan bestemt godt blive træt af at kæmpe med de engelske gloser og med at forklare, hvordan tingene staves på dansk, men vi har jo valgt det, fordi vi har lyst, og Sim kommer utroligt godt ud af det med os alle sammen, siger Lise-Lotte Gårdred, der ser det som en stor fordel, at hun og hendes mand Kim ikke er så gode til engelsk.

- Så er Sim jo nødt til at lytte til det danske konstant, siger hun og oplyser, at hun dagligt finder på lege og øvelser, der understøtter sproget.

Sim synes også, at kommunikationen fungerer, og hun kunne ikke ønske sig et bedre sted at forfølge sit mål med året:

- Mit mål er at tale næsten perfekt dansk, inden jeg skal hjem til sommer og måske søger ind for at studere bygningsingeniør. I den sammenhæng er det godt at have været i Danmark, hvor vi også har set meget forskelligt byggeri tilpasset det danske klima, siger Sim, der nok kommer til at savne én ting fra det danske gymnasium:

- Det er så fedt, at man må bruge computeren på gymnasiet. I Thailand skriver vi i hånden, og det går der altså meget tid med, siger den studerende, der også har fået inspiration til andre ting i Danmark, som hun kan tage med hjem:

- Hvis alt går galt, så må jeg starte en slikbutik, for det danske slik overgår altså det thailandske, siger Sim, der anbefaler at rejse ud med AFS.

  • 17-årige Chayanit Sitthipan - også kaldet Sim - nyder tilværelsen i huset sammen med sine værtsforældre Liselotte og Kim Gårdred. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo