cookie-og-privatlivspolitik

3

Billeder


Motor

Overlæs på traileren er dyrt og farligt

Det er både dyrt og farligt at have for meget læs på sin trailer, men mange gør det alligevel. Her får du gode råd til, hvor meget du må fylde i din trailer.
19. april 2019 kl. 11:50 Af Bilsektionen.dk

Annonce
FAKTA
Fakta om undersøgelsen:
Undersøgelsen er udført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik i februar 2019.
Undersøgelsen er foretaget blandt 2.000 danskere i alderen 18 til 75 år.
Ud af de 641 adspurgte, som indenfor det sidste år havde kørt med trailer, var 29 procent i tvivl om, om de en eller flere gange havde kørt med overlæs

I påsken kommer der for alvor til at være kø ved genbrugsstationerne landet over, når de danske haveejere for alvor går i gang med at arbejde i haven. Det betyder også, at tusindvis af danskere kører til og fra byggemarkeder, havecentre, genbrugspladser etc. med deres trailer.

Men når traileren bliver læsset med fx. sten, jord, fliser, affald etc., så er mange bilister i tvivl om, hvor meget de lovligt kan fylde i deres trailer. På mange almindelige trailere, som er udbredte i de danske parcelhuskvarterer, skal der nemlig ikke så meget til, før trailerens vægtgrænse er nået.

Overlæs kan både være i forhold til den vægt, som traileren isoleret må laste, men også i forhold til hvad bilen lovligt må trække, eller hvor meget du må køre med på dit kørekort.

Hvis du kører med overlæs, koster det 75 kroner for hver procent overlæs, du har. Hvis du for eksempel fylder 200 kilo for meget i en trailer, der må veje 500 kilo, giver det en bøde på 3.000 kroner, da det er en overskridelse på 40 procent.


Bilister i tvivl

Det er et problem, for en forkert læsset trailer eller en trailer med overlæs kan blive ustabil under kørslen, og det kan i værste fald ende med en ulykke.

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har fået udarbejdet, svarer 29 procent af de adspurgte bilister, der har kørt med trailer indenfor det seneste år, at de har været i tvivl om, hvorvidt de kørte med overlæs.

- Det kan være farligt at køre med overlæs på traileren, for det kan gøre køretøjet ustabilt, så man risikerer at miste herredømmet. I Rådet for Sikker Trafik får vi ofte spørgsmål om reglerne for at køre med trailer, da de kan være svære at navigere i. I mange tilfælde bliver folk overraskede over, hvor lidt godset på traileren fylder, når vægtgrænsen er nået. Et godt råd er at køre to gange i stedet for at tage chancen med overlæs, siger Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Der er plads til meget i en trailer, og derfor er der også mange, som hurtigt får læsset for meget op. Og når det er oppe, gider de færreste at fjerne godset igen.

- Man behøver ikke have været på mange genbrugsstationer eller byggemarkeder for at se, at hverken fantasien eller optimismen fejler noget, når traileren læsses, så man kan undgå at køre to gange, , siger chefinstruktør i køreteknik på FDM Sjællandsringen, Søren Holten Jacobsen.

Men der er alt for mange, som undervurderer vægten af det gods, der læsses på, og så er det, at det bliver farligt.

- Traileren kommer nemlig nemt i slinger, især ved overlæs, og hvis man ikke har fordelt vægten korrekt. Det gælder også hvis man kører med campingvogn. Det kan derfor nemt ende fatalt, hvis man ikke har styr på, hvor tungt læs man kører med, fastslår Søren Holten Jacobsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce