cookie-og-privatlivspolitik

4

Billeder


Foto: Bilsektionen.dk

Motor

Vi kører spritkørsel dagen derpå

Der er for mange danskere, som dagen efter en mindre eller større brandert tror, at de kan køre bil dagen - og vi gør det, selv om vi er i tvivl, inden vi sætter os bag rattet, viser undersøgelse.
21. december 2018 kl. 16:00 Af Bilsektionen.dk

Annonce
FAKTA
Så mange har kørt bil dagen derpå, selv om de var i tvivl om deres promilleNordjylland: 45

Østjylland: 34
Midt- og Vestjylland: 61
Sydøstjylland: 44
Syd- og Sønderjylland: 41
Fyn: 45
Sydsjælland og Lolland-Falster: 27
Midt- og Vestsjælland: 42
Nordsjælland: 29
Københavns Vestegn: 44
København: 63
Bornholm: 3

Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og undersøgelse blandt 860 bilister foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, august 2018.

I 2017 blev 3.885 dømte spritbilister spurgt ad om hvorfor de var blevet dømt. 13 procent svarede, at de blev taget for at køre spritkørsel dagen efter en våd aften.

December er højsæson for netop våde aftener med masser af julefrokoster, hvor der kan blive indtaget store mængder af alkohol.

Det får nu Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet til at advare om, at man risikerer at ende som spritbilist dagen efter festen, hvis man ikke tænker sig godt om.

En helt ny undersøgelsen, foretaget netop af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 860 bilister, viser, at 15 procent af de adspurgte inden for det seneste år har kørt bil dagen efter en våd aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt deres stadig promille var for høj. Nogle har endda gjort det flere gange.

- Spritkørsel er hvert år skyld i, at alt for mange mennesker enten kommer til skade i trafikken og skal leve med mén resten af livet eller i værste fald omkommer. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man ikke køre. Hvis du har været til fest til ud på natten, så lad bilen stå til om eftermiddagen, før du kører nogle steder, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.


Pust pust pust

Alene i december sidste år sigtede politiet 478 danskere for spritkørsel.

I de her uger har politiet derfor ekstra fokus på spritkørsel og sætter ind med mange kontroller. En del af kontrollerne gennemføres også dagen efter de store julefrokostdage, hvor nogle trafikanter efter få timers søvn vælger at tage bilen til fx bageren, genbrugspladsen eller kører børnene til sportsaktiviteter.

- I hele landet er der kontrol både om aftenen, natten og i morgentimerne. Så man skal ikke tage chancen hverken lige efter festen eller dagen derpå, da man risikerer at køre galt eller blive stoppet af en patrulje, siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Sammen med Rådet for Sikker Trafik står TrygFonden bag den aktuelle spritkampagne "Klar til et pust?". I kampagnen oplyses blandt andet om, hvor mange der er dræbt og kvæstet i spritulykker, hvor lang tid det tager at blive ædru, og hvor meget en genstand er.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

AF: JOHN WENNERWALD

Svigt i daginstitutioner 02. juni 2019 kl. 22.49
Annonce i kategorien "Biler":
Annonce