cookie-og-privatlivspolitik
Bukke som denne ældre råbuk på fire-seks år er en mangelvare på grund af for højt jagttryk, der topper på Lolland-Falster.
Bukke som denne ældre råbuk på fire-seks år er en mangelvare på grund af for højt jagttryk, der topper på Lolland-Falster.
Foto: Henning Kørvel

Nordfalsters avis

Bukkejagt skævvrider bestanden

Jagten på råbukke topper på Lolland-Falster, og derfor sætter Hjortevildtgruppen for Lolland-Falster og Møn fokus på problematikken på et temamøde 5. februar.
01. januar 2019 kl. 18:20 Af Henning Kørvel

Annonce

Først var det kronhjortejagten, der var ude af kontrol. Dernæst meldte jagten på dåhjorte sig. Nu kommer turen så til råvildt, hvor problemstillingen ikke overraskende er analog den for kronhjorte og dåhjorte, at der nedlægges for mange handyr, altså bukke og for få lam og råer, og bestanden derfor får en skæv køns- og aldersfordeling.

På den baggrund sætter Hjortevildtgruppen for Lolland-Falster og Møn i samarbejde med jægerrådene i Guldborgsund og Lolland kommuner fokus på råvildtforvaltning på Lolland-Falster på et temamøde på Landsbyen i Våbensted 5. februar klokken 19.

Efter at jægerne har fået mulighed for at specificere råvildtudbyttet viser det sig, at næst efter Vordingborg Kommune topper Lolland-Falster på landsbasis med afskydning af bukke, der i 2017-2018 nåede op på 55,8 procent i Lolland Kommune og 56,4 procent i Guldborgsund Kommune.

Til gengæld blev der i de to kommuner kun nedlagt henholdsvis 15,1 og 18,2 procent lam og 25,7 og 22,9 procent råer, hvilket er alt for få. Af hensyn til balancen i jagtudbyttet og bestandssammensætningen skulle jagtudbyttet samlet set have udgjort 50 procent lam, 25 procent bukke og 25 procent råer.

Indledere på temamødet bliver Mads Flinterup, Danmarks Jægerforbund, og Marian Criél, DTU Veterinærinstituttet.

Han vil fokusere på biologi og forvaltning, herunder afskydning i henhold til den udvidede indberetning til Vildtudbyttestatistikken, mens Marian Criél vil stille skarpt på undersøgelser af dødfundet råvildt.

Mads Flinterup vil desuden fokusere på samforvaltning af dåvildt og råvildt, hvilket er superaktuelt på Lolland-Falster, fordi der står meget dåvildt på navnlig Syd- og Østlolland, der sætter råvildt under pres. Flere steder er det så markant, at råvildt kun findes sporadisk.

- Man kommer ikke uden om, at det har en omkostning for råvildt at have en stor bestand af dåvildt, siger Henning Juul, formand for Hjortevildtgruppen for Lolland-Falster og Møn.

Undersøgelser i Sverige og England underbygger iagttagelserne på Lolland-Falster, at på arealer med meget dåvildt falder bæreevnen for råvildt af også den årsag, at der er et vist sammenfald i de to hjortevildtarters fødevalg. Desuden er råbukke, der er enegængere, territoriehævdende stort set hele året rundt, mens dåvildt i udpræget grad er flokdyr.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE