cookie-og-privatlivspolitik
Restriktionerne i syv nordjyske kommuner blev udmeldt 5. november af statsminister Mette Frederiksen (S). De skulle efter planen have været gældende til 3. december, men de fleste blev ophævet fra torsdag. (Arkivfoto)
Restriktionerne i syv nordjyske kommuner blev udmeldt 5. november af statsminister Mette Frederiksen (S). De skulle efter planen have været gældende til 3. december, men de fleste blev ophævet fra torsdag. (Arkivfoto)
Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Politik

Bredt flertal sender hjælpepakke til nordjyske kommuner

Ny hjælpepakke til nordjyske kommuner skal kunne bruges som model for lokal kompensation i resten af landet.
20. november 2020 kl. 17:46 Af Ritzau

Annonce

Regeringen er sammen med et bredt flertal af Folketingets partier blevet enige om en hjælpepakke til de syv nordjyske kommuner, som har været underlagt stramme restriktioner.

Der gives hjælp til virksomheder, kultur- og idrætsliv og udsatte borgere. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Virksomheder, der er tvangslukket og ingen omsætning har, kan få dækket 100 procent af de faste omkostninger.

Der sættes også 7,5 millioner kroner af til en ensomhedspulje. Pengene skal modvirke ensomhed blandt borgerne.

Partierne er enige om, at hvis andre dele af landet skal lukkes på et senere tidspunkt, kan denne aftale bruges som model for lokal kompensation.

Der er også blevet lavet en pulje på fem millioner kroner. Den skal bruges til at styrke markedsføringen af Nordjylland og dermed sparke gang i turismen.

- Med dagens aftale har vi nu et sikkerhedsnet klar med økonomisk hjælp, hvis der bliver behov for flere lokale nedlukninger i fremtiden.

- På den måde ved erhvervslivet, at hjælpen er der, hvis restriktionerne skulle ramme, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.

Som en del af aftalen får alle selvstændige i de syv kommuner adgang til kompensation, hvis de har nedgang i omsætningen på minimum 30 procent.

Desuden bliver der sat 1,4 millioner kroner af til uddeling af mad til sårbare familier.

Ifølge Torsten Schack Pedersen, som er erhvervsordfører for Venstre, er hjælpepakken et plaster på såret. Men plasteret er ikke lige så stort, som det ville være, hvis Venstre selv bestemte, siger han.

- Mange nordjyske virksomheder har fået medarbejdere til at arbejde over for at sikre, at produktionen kunne fastholdes. Den meromkostning bør staten samle op, fordi det er staten, der har lukket kommunerne ned.

- Men den regning synes regeringen åbenbart, at virksomhederne skal bære i stedet for.

De syv nordjyske kommuner er Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted.

De blev pålagt særligt stramme restriktioner for at inddæmme en mutation af coronavirus, som blev fundet blandt mink og i 12 mennesker.

Udover den socialdemokratiske regering består flertallet af Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternative.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce