cookie-og-privatlivspolitik

Politik

DF vil have flere og ikke færre EU-forbehold

Det haster med at få afskaffet forsvarsforbeholdet, siger statsministeren. DF og S afviser en afstemning.
15. maj 2019 kl. 13:26

Annonce

- En ualmindelig dårlig idé.

Sådan siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om statsminister Lars Løkke Rasmussen ønske om at fjerne det danske forsvarsforbehold i EU.

- Vi har ikke brug for færre forbehold, vi har brug for flere forbehold. De forbehold, vi allerede har, bør være grundlaget for dansk EU-politik, siger Kristian Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen har længe talt for, at Danmark vil være bedst tjent med at være en del af EU's forsvarssamarbejde.

Statsministeren vil allerede i næste valgperiode lade danskerne tage stilling til forbeholdet.

Han mener, at det haster med at få det afskaffet, fordi Europa kommer til at tage et større ansvar med præsident Donald Trump i front i USA og for at holde migrationspresset i ave.

Men den argumentation bider Kristian Thulesen Dahl ikke på.

- EU har jo spillet fallit i forhold til at holde migrantstrømmen i ave, og der er alle muligheder for EU for at lave grænsekontrol, siger han og afviser, at Dansk Folkepartis mandater kan danne grundlag for en regering, som vil sende forsvarsforbeholdet til afstemning.

- Dansk Folkepartis mandater vil sørge for, at der hverken fifles med forbeholdene, eller at man tager et opgør med nogle af forbeholdene, siger han.

Heller ikke Socialdemokratiet vil i udgangspunktet røre ved de danske EU-forbehold, siger partiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

Han garanterer, at danskerne ikke skal til afstemning om forsvarsforbeholdet i næste folketingsperiode, hvis Socialdemokraterne vinder regeringsmagten efter et valg.

- Jeg kan ikke afvise, hvad der sker på mellemlangt sigt i det europæiske - det vil være rent gætteri - men jeg kan sige, at Socialdemokratiet ikke vil have en afstemning om forsvarsforbeholdet i næste valgperiode, siger Henrik Dam Kristensen.

Ordføreren mener, at det er vanskeligt at se, hvor forsvarssamarbejdet i EU bevæger sig hen, og desuden deltager Danmark allerede i forsvarssamarbejdet i Nato- og FN-regi, påpeger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BALTHAZAR RODRIGUE NZOMONO-BALENDA

Sælg Grønland Nu, For Fanden! 21. august 2019 kl. 18.04

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

Annonce