cookie-og-privatlivspolitik
Det skal koste på pengepungen, hvis EU-landene ikke lever op til målsætningerne i Parisaftalen fra 2015, mener blandt andre Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
Det skal koste på pengepungen, hvis EU-landene ikke lever op til målsætningerne i Parisaftalen fra 2015, mener blandt andre Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Politik

EL og Radikale vil skære i støtten til EU's klimasyndere

Klimaprofessor Sebastian H. Mernild mener, at EU spiller en stor rolle i kampen mod klimaudfordringerne.
16. maj 2019 kl. 04:30 Af /ritzau/

Annonce

Det skal koste på pengepungen, hvis EU-landene ikke lever op til målsætningerne i Parisaftalen fra 2015.

Det mener spidskandidaterne til europaparlamentsvalget fra Enhedslisten og De Radikale.

Parisaftalen er egentlig juridisk bindende. Alle lande, der tilslutter sig aftalen, skal bidrage til at reducere de globale udledninger. Men det er dog frivilligt, hvad hvert enkelt land vælger at sætte som mål.

Det var på et klimatopmøde i Paris i 2015, at 196 lande skrev under på, at man vil begrænse temperaturstigningerne til under to grader og gerne tættere på 1,5 grader.

- Jeg er klar til at skære i EU-støtten til de lande, der ikke lever op til vores grønne målsætninger, lyder det fra De Radikales spidskandidat, Morten Helveg Petersen.

Hans kollega hos Enhedslisten er enig.

- Det støtter vi selvfølgelig op om, siger Nikolaj Villumsen.

- Vi ser gerne, at EU's budget indrettes sådan, at der er mere støtte til dem, der bidrager til den grønne omstilling. Og det er klart, at det ikke er tilfældet for de lande, der ikke gør det, tilføjer han.

Så langt vil Dansk Folkepartis Peter Kofod ikke gå.

- Det hører du mig ikke sige så tit, men netop klima er et område, hvor EU kan spille en stor rolle.

- Jeg synes jo, at man skal leve op til de aftaler, man indgår. Men jeg synes, at man skal passe på med at finde stokken frem og så ellers bare slå løs på alt og alle.

- Klimapolitikken rundt i Europa er meget forskellig, og den forskellighed skal selvfølgelig også respekteres, siger Peter Kofod.

Når man kigger på den totale CO2-udledning, ligger EU på 6,9 ton C02 per person årligt. Til sammenligning ligger USA på 16,5.

Alligevel spiller EU en stor rolle, mener klimaprofessor Sebastian H. Mernild, der leder det anerkendte norske klimainstitut Nansensenteret i Bergen,

- Det gør EU selvfølgelig. Vi skal have EU-landene til samlet set at få udledningen ned. Hvis EU ikke gør noget - eller nok - er der jo nogle lande, der skal gøre endnu mere, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

AF: BJARKE ROSENKILDE

Narrens vise. 10. oktober 2019 kl. 16.29
Nu må Digelauget stoppe vanviddet 09. oktober 2019 kl. 10.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Blåpandet stram udlændinge politik 08. oktober 2019 kl. 15.54

AF: JOHN WENNERWALD

Eget vikarbureau 06. oktober 2019 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

EU og det besværlige demokrati. 02. oktober 2019 kl. 15.47

Annonce