cookie-og-privatlivspolitik
Ørsted havvindmøllepark Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg.
Ørsted havvindmøllepark Horns Rev 2 i Nordsøen ud for Esbjerg.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politik

Forskere betegner energiøer uden statsstøtte som ønsketænkning

Politikerne vil opføre to energiøer helt uden statsstøtte, men det er urealistisk, mener forskere.
02. juli 2020 kl. 22:17 Af Ritzau

Annonce

Det store slagnummer i sidste uges klimaaftale er to energiøer, som skal opføres uden statsstøtte. Men det er ifølge flere kilder med indsigt i energisystemet urealistisk.

Det skriver Politiken.

- At tro, at energiøerne kan hænge økonomisk sammen, er på kort sigt ønsketænkning. Meget tyder på, at det kan blive nødvendigt med en form for statsstøtte, siger Poul Erik Morthorst, professor på Danmarks Tekniske Universitet og medlem af Klimarådet, til Politiken.

Der er dog allerede flere aktører, som har meldt sig som interesseret i at se på at opføre den største af parkerne. Det er pensionskasserne PFA og PensionDanmark, energiselskabet Seas-nve og havvindudvikleren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

I aftalen står der, at vindmøllerne skal være rentable. Det samlede pris på de to energiøer er på over 110 milliarder kroner, og de skal mere end tredoble dansk vindkraft på havet.

Der er ikke sat en eneste støttekrone af i aftalen. I stedet skal opførelsen finansieres af private investorer, og flere har altså vist interesse.

I to årtier har danske elkunder og skatteydere støttet vindmøller på havet med milliardbeløb, men en prognose fra Energistyrelsen viser, at det ikke bliver nødvendigt for energiøerne.

Styrelsens prognose adskiller sig dog fra en screening, som ingeniørfirmaet Cowi tidligere har udført.

Energistyrelsen regner med, at investorerne kan tjene penge ved en væsentlig lavere strømpris, end Cowi vurderer, der skal til.

Elprisen har for nylig taget endnu et dyk og handles til otte øre per kilowatt-time.

Prognosen er altafgørende for, om de politiske ambitioner om at tredoble vindkraften på havet bliver til virkelighed. For at betale investeringen hjem skal prisen været op til 49 øre per kilowatt-time.

Det er seks gange prisen i sidste kvartal.

I et skriftligt svar til Politiken henviser Klimaministeriet til, at elprisen ventes at stige, fordi Danmark og nabolandene skal bruge mere strøm som led i den grønne omstilling.

Professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet var førsteforfatter på Ingeniørforeningens klimaplan i foråret. Han påpeger, at det trækker prisen ned, hver gang en ny vindmølle sættes op.

- Jeg tror ikke, at elmarkedet kan stå distancen og betale for havmøllerne, og det forholder den politiske aftale sig ikke til, siger han til Politiken.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

Annonce