cookie-og-privatlivspolitik
Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at det har været velkendt, at der er risiko for radikalisering, hvis børn opholder sig i lejre i Syrien. (Arkivfoto)
Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener, at det har været velkendt, at der er risiko for radikalisering, hvis børn opholder sig i lejre i Syrien. (Arkivfoto)
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Politik

Hækkerup kendte til central PET-vurdering om børn i Syrien

Ifølge professor var Nick Hækkerup på kant med ministeransvarlighedsloven ved ikke at orientere om vurdering.
18. april 2021 kl. 07:40 Af Ritzau

Justitsminister Nick Hækkerup (S) var i mindst et halvt år bekendt med Politiets Efterretningstjenestes (PET) vurdering af Syrien-børn uden at orientere Folketinget.

Det skriver Ekstra Bladet.

Der er tale om en vurdering, hvor PET vurderede, at børnene ikke udgør en terrortrussel, og at risikoen for indoktrinering og påvirkning forøges, jo længere tid børnene opholder sig i et radikaliseret miljø som lejrene i Syrien.

Offentligheden fik først kendskab til vurderingen i marts 2020, men Hækkerup oplyser til Ekstra Bladet, at han kendte til den inden et samråd i Folketinget 6. september 2019.

Her henviste han i stedet til en ældre trusselsvurdering, da "det var den gældende trusselsvurdering på det pågældende tidspunkt".

Annonce

Men han erkender, at han på det tidspunkt vidste, at PET havde en konkret vurdering i forhold til børnene.

- Jeg havde ikke på tidspunktet for samrådet fået forelagt noget udkast til den VTD (trusselsvurderingen, red.), som blev offentliggjort i marts 2020.

- På tidspunktet for samrådet var jeg imidlertid bekendt med, at PET også på det tidspunkt vurderede, at risikoen for radikalisering og påvirkning som udgangspunkt forøges, jo længere tid børnene opholder sig i et radikaliseret miljø, skriver han til Ekstra Bladet.

Han nævner dog, at det i hans øjne var velkendt, at der var en risiko for radikalisering i lejrene - blandt andet fra eksperters udtalelser i medierne.

Ifølge Sten Bønsing, der er professor i offentlig forvaltningsret ved Aalborg Universitet, har Nick Hækkerup været på "kant med ministeransvarlighedsloven". Det siger Bønsing til Ekstra Bladet.

Annonce

Ifølge Udenrigsministeriet er der 19 børn, der enten er født af eller har tilknytning til danske eller tidligere danske statsborgere, som opholder sig i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien. De er børn af seks mødre.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE