cookie-og-privatlivspolitik
I 2019 blev ti procent af svinebesætningerne kontrolleret. Fødevareministeren vil endnu ikke sætte tal på, hvor mange det skal være i fremtiden. Langt de fleste politianmeldelser blev givet for, at syge eller tilskadekomne dyr ikke fik den fornødne pleje eller behandling. (Arkivfoto).
I 2019 blev ti procent af svinebesætningerne kontrolleret. Fødevareministeren vil endnu ikke sætte tal på, hvor mange det skal være i fremtiden. Langt de fleste politianmeldelser blev givet for, at syge eller tilskadekomne dyr ikke fik den fornødne pleje eller behandling. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politik

Minister varsler øget kontrol af landmænd med svinestalde

Dyrevelfærdsrapport viser stigning i de mest alvorlige overtrædelser. Mogens Jensen vil derfor øge kontrol.
11. oktober 2019 kl. 15:28 Af Ritzau

Annonce

Sidste år fik mere end hver tredje svinebesætning mindst én sanktion, da Fødevarestyrelsen var på uanmeldt stikprøvekontrol for at kontrollere dyrevelfærden hos godt 300 særligt udpegede besætninger.

Derudover var der en stigning i antallet af politianmeldelser fra 13 til 23, selv om der blev foretaget færre kontrolbesøg end året før.

Det fremgår af Fødevarestyrelsens Dyrevelfærdsrapport for 2018. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Udviklingen er ikke i orden, mener fødevareminister Mogens Jensen (S). Derfor vil han have øget kontrol af landets svinebesætninger.

- Det er helt uacceptabelt, at så mange landmænd ikke har styr på det mest fundamentale i dyrevelfærden for de dyr, de har i varetægt.

- Vi er nødt til at kontrollere endnu mere, så endnu flere landmænd også må imødese, at de får en kontrol. Jeg er helt overbevist om, at det vil være med til at ændre på deres adfærd, siger Mogens Jensen.

I 2019 er ti procent af svinebesætningerne blevet kontrolleret.

Fødevareministeren vil endnu ikke sætte tal på, hvor mange det skal være i fremtiden. Det kommer blandt andet an på, hvor stor kapaciteten er i Fødevarestyrelsen til at udføre flere kontroller.

Langt de fleste politianmeldelser blev givet for, at syge eller tilskadekomne dyr ikke fik den fornødne pleje eller behandling.

I første omgang vil han se på mulighederne for at øge kontrollen. Men det kan også blive nødvendigt at kigge på sanktionsmulighederne.

Birgitte Damm, chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, mener, at det er nødvendigt med strengt tilsyn og sanktioner for at gøre noget ved problemet.

- Det er utroligt nedslående, at de danske grise behandles så dårligt, og at det bare fortsætter år ud og år ind. Når man ikke engang får behandlet de syge og tilskadekomne dyr, så siger det meget om produktionen.

- Man har simpelthen glemt, at de er levende og sansende væsener. Og man behandler dem, som om de er produktionsenheder på en fabrik, siger Birgitte Damm.

Hun opfordrer til, at ministeren gennemfører et "gennemgribende eftersyn" af produktionen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce