mit folketidende klub folketidende cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Søren Bidstrup/arkiv/Ritzau Scanpix

Politik

Regeringen vil bruge knap to milliarder på erhvervsskoler

Regeringen er klar med 55 nye initiativer, der skal få flere unge på erhvervsuddannelser, skriver Politiken.
12. september 2018 kl. 20:25

Annonce

Regeringen vil bruge knap to milliarder kroner på erhvervsskoler over de næste fire år for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Det skriver politiken.dk.

Beløbet er hovedpunktet i regeringens nye erhvervsskoleudspil "Fra folkeskolen til faglært - erhvervsuddannelser til fremtiden", som Politiken er i besiddelse af.

Udspillet bliver torsdag præsenteret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Det indeholder 55 punkter fordelt på 12 områder. Med et nyt "kvalitetstilskud" vil regering sikre, at "alle elever har mulighed for at opleve" gæstelærere fra erhvervslivet.

- En øget brug af faglærte med relevant og aktuel erhvervserfaring fra erhvervslivet vil kunne bidrage til ny og inspirerende undervisning, står der ifølge Politiken også i udspillet.

Et nyt praktisk forløb inspireret af gymnasielærernes pædagogikum skal desuden styrke "erhvervsuddannelseslærernes kompetencer", som det hedder i udspillet.

Derudover skal prøver i de praktiske og musiske fag i folkeskolen gøres obligatorisk i 8. klasse, så det ikke er op til den enkelte skole at bestemme, om eleverne skal igennem dem.

Det er fire år, siden et bredt politisk flertal senest præsenterede en reform, der skulle sikre "bedre og mere attraktive" erhvervsuddannelser.

Mindst 25 procent af en ungdomsårgang skulle i 2020 vælge en erhvervsuddannelse.

Men i fremtiden vil der fortsat mangle faglærte, og fra 2014 til 2017 er der 27 procent færre elever, der er begyndt på en erhvervsuddannelse.

- Det største problem er rekrutteringen til erhvervsuddannelserne, som er faldet ret voldsomt efter reformens indførsel.

- Der er et markant fald i antallet af optagne, siger seniorforsker Peter Koudahl fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd til Politiken.

Med sit udspil vil regeringen også styrke erhvervsuddannelser i tyndt befolkede områder.

Der skal eksempelvis oprettes skolehjem med kostophold i landets yderområder, så unge får mulighed for at bo tæt på skolen.

Ifølge Politiken vil regeringen desuden nedsætte et ekspertudvalg, der skal "komme med anbefalinger til, hvordan 10. klasse kan erhvervsrettes".
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Tag ansvar for styrke… 12. november 2018 kl. 01.13

AF: JOHN WENNERWALD

Anoreksi og forældrerollen 11. november 2018 kl. 22.44

AF: PER JOHANNES ESKILDSEN

Svindel og humbug 11. november 2018 kl. 00.46

AF: LILLI RUTHERFORD

Hvor er vi heldige i Guldborgsund 10. november 2018 kl. 16.03

AF: LILLI RUTHERFORD

Hvorfor skriver I om… 10. november 2018 kl. 13.22

AF: HELENE WIINGAARD

Til dig, der kørte min kat… 09. november 2018 kl. 15.57

Annonce