Annonce
Politik

Støttepartier om rapport: Regeringen må lægge oliejagt i graven

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil lade Klimarådets anbefaling om at aflyse den ottende udbudsrunde for olie- og gasudvinding i Nordsøen indgå i regeringens overvejelser. Men der er ikke kun klimahensyn at tage, også økonomiske, siger ministeren. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Klimarådet anbefaler, at regeringen aflyser den ottende udbudsrunde om at udvinde olie og gas i Nordsøen.

- Det er simpelthen det sidste søm i ligkisten for den ottende udbudsrunde. Nu må klimaministeren lægge ny olie- og gasjagt i graven.

Så klar er reaktionen fra SF's klimaordfører, Signe Munk, efter at Klimarådet i en rapport har anbefalet regeringen at aflyse den ottende og fremtidige udbudsrunder om at udvinde olie og gas i Nordsøen.

Enhedslisten og De Radikale vil ligeledes have udbudsrunden aflyst.

Klimarådet, som er et uafhængigt ekspertorgan, lægger i rapporten ikke mindst vægt på, at Danmark med et stop for olie- og gasudvinding kan styrke troværdigheden om egne klimaambitioner.

Folketinget vedtog sidste år med bredt flertal en klimalov. Den indeholder en ambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

- Der er to helt afgørende pointer, som Klimarådet tager frem, siger Signe Munk.

- Der er en global klimaeffekt af at aflyse den ottende udbudsrunde. Det gavner klimaet.

- Og hvis Danmark gerne vil vise internationalt grønt lederskab, så dur det ikke, at vi har et olie- og naturgaseventyr i Nordsøen, som belaster klimaet og også peger i en helt forkert retning i forhold til Parisaftalen, siger hun.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, mener ligeledes, at regeringen bliver nødt til at følge Klimarådets anbefaling.

- Når Danmark har påtaget sig det ambitiøse mål med 70 procent CO2-reduktion i 2030, så mangler det da også bare, at vi også tør gå foran med at stoppe at lede efter mere olie og gas i Nordsøen.

- Hvis Dan Jørgensen gerne vil huskes som den klimaminister, der virkelig gjorde noget globalt og fik sat et internationalt aftryk, så skal han gøre det eneste rigtige, nemlig at trække stikket på en ny oliejagt, siger hun.

De Radikales stedfortrædende klimaordfører, Ruben Kidde, peger ud over de klimamæssige gevinster ved at aflyse den ottende udbudsrunde på, at Danmark fremover kommer til at være langt mindre afhængig af olieindtægter.

- Olie er ikke fremtidens produkt. Det viser priserne i verdensmarkedet også.

- Estimaterne for, hvad vi kan få ud af det her over de næste årtier, er så lave, så det (stop af olieudvindingen, red.) er noget, vi har råd til at gøre, og som vi ikke har råd til at lade være med i forhold til befolkningens opbakning og vores internationale troværdighed, siger han.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) oplyser i en skriftlig kommentar, at rapporten fra Klimarådet kommer til at indgå i regeringens stillingtagen til, om den ottende udbudsrunde skal gennemføres.

Han fortæller, at regeringen forventer at kunne komme med yderligere udmeldinger i efteråret.

- Regeringen vil se samlet på Nordsøens fremtid og ikke bare behandle ottende udbudsrunde isoleret. Det er vores ansvar som regering at tage beslutninger, der forener de forskellige hensyn, der bør tages.

- Vi vil selvsagt vurdere sagen gennem de klimabriller, vi altid bruger. Men det er også vigtigt at tage højde for blandt andet økonomiske konsekvenser, arbejdspladser og forsyningssikkerhed.

- Det er en kompleks balancegang, vi er ude i. Hvis Danmark skal tage internationalt klimalederskab, så skal vi også vise, at den grønne omstilling kan gå hånd i hånd med økonomisk ansvarlighed, lyder det fra Dan Jørgensen.

  • Pressemøde om udfasning af kul på Fynsværket
    Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil lade Klimarådets anbefaling om at aflyse den ottende udbudsrunde for olie- og gasudvinding i Nordsøen indgå i regeringens overvejelser. Men der er ikke kun klimahensyn at tage, også økonomiske, siger ministeren. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo