cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Uffe Ellemann-Jensen: Forsvar skal i centrum

Udenrigskoordinatoren må se på dansk nærforsvar med lup, mener fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.
15. september 2015 kl. 11:54 Af Ritzau

Annonce

Det er glimrende, at statsminister Lars Løkke Rasmussen beder Peter Taksøe-Jensen granske dansk udenrigspolitiks udfordringer for at skabe en sammenhængende dansk udenrigs-, sikkerheds-, forsvars- og handelspolitik.

Det siger Uffe Ellemann-Jensen (V), som fra 1982 til 1993 var udenrigsminister i Schlüter-regeringen. Han roser den "meget, meget nødvendige samtænkning" af dansk udenrigspolitik.

- Der er behov for at tænke de ting igennem, som verden ser ud for øjeblikket. Jeg mener, at det forsvars- og sikkerhedspolitiske bør have en meget stærk vægt, siger Uffe Ellemann-Jensen.

- Derfor håber jeg, at Taksø får dén ekspertise tungt repræsenteret i den arbejdsgruppe, han får omkring sig.

Spørgsmål: - Skal vi helt gentænke vores aktivistiske udenrigspolitik fra Afghanistan over Irak til at jage pirater ved Afrikas Horn til vort eget territorialforsvar efter Ruslands okkupation af Krim-halvøen?

- Territorialforsvaret er pludselig blevet vigtigt igen. Når forsvarsforliget bygger på, at der ikke indenfor en overskuelig fremtid opstår trusler indenfor vores nærområde, så er det klart, at virkeligheden har flyttet sig meget, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Taksøe-Jensen, som er dansk ambassadør i Indien, skal på et halvt år lave sin udredning af, hvordan udenrigspolitikken kan skrues sammen.

Flygtningekrisen er også vigtig. Menneskestrømmen fra Tyrkiet over Grækenland, Makedonien og Serbien til EU's grænse har fået Ungarn, Østrig, Tyskland, Slovakiet og Holland til at lukke grænsen helt eller delvis, påpeger Uffe Ellemann-Jensen.

- Syrien er kun én brik i billedet. Det helt store problem for Europa er de mange flere millioner, som ønsker at blive migranter fra Afrika. Det er langt det største problem, mener Uffe Ellemann-Jensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.29

AF: LEIF A. JENSEN

Ytringsfriheden 25. oktober 2020 kl. 22.23

AF: JOHN WENNERWALD

Røg julen dér? 25. oktober 2020 kl. 21.38

AF: MARTIN WOUTERS

mulighed for anløb af… 25. oktober 2020 kl. 07.23

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

Annonce