cookie-og-privatlivspolitik
En kvinde, hvis søn blev dræbt af politeit under en indsats vendt mod narkotika i Filippinerne, kræver at få at vide, hvad der skete. (Arkivfoto)
En kvinde, hvis søn blev dræbt af politeit under en indsats vendt mod narkotika i Filippinerne, kræver at få at vide, hvad der skete. (Arkivfoto)
Foto: Erik De Castro/Reuters

Udland

Filippinerne afviser hjælp fra Danmark og 17 andre lande

Donorlande straffes af Filippinerne for kritik af omstridte drab under kampagne mod narkotika.
23. september 2019 kl. 09:19 Af Ritzau

Annonce

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, har givet ordre til, at lån og bistand fra 18 lande vil blive afvist - heriblandt Danmark.

Det skyldes, at de pågældende nationer har støttet en efterforskning af tusindvis af drab i forbindelse med en krig mod narkotika.

Duterte og hans politistyrker forklarer de mange dødsfald med, at mistænkte personer ofte sætter sig til modværge ved at skyde mod indsatsstyrkerne.

Talsmanden for den filippinske præsident, Salvador Panelo, siger til tv-stationen ANC, at de 18 lande i juli støttede en resolution i FN, som støttede en efterforskning af drabene under ledelse af FN's Menneskerettighedsråd. Resolutionen blev udarbejdet på et initiativ fra Island.

Talsmanden siger, at Duterte kalder resolutionen for "en fornærmelse" af Filippinerne.

Den filippinske præsident har sendt blandede signaler i sagen, men talsmanden siger, at præsidenten står fast på sin ordre, og at hans tidligere udtalelser om, at ordren var trukket tilbage skyldtes "en erindringsforskydning".

Politiet siger, at omkring 6600 mennesker er blevet dræbt under kampagnen mod narkotika. Menneskerettighedsgrupper siger, at antallet af dræbte reelt er mellem 12.000 og 20.000 - eller højere.

Aktivister hævder, at mindst 27.000 er blevet dræbt i de utallige aktioner, som udføres på næsten daglig basis af bevæbnede betjente. Ofrene tilhører ifølge rapporterne typisk den fattigste del af befolkningen.

Den filippinske udenrigsminister, Teodoro Locsin, har tidligere sagt, at "det ikke er umagen værd" at søge hjælp fra lande, som siger, at der sker menneskerettighedskrænkelser i landet.

De lande, som støttede resolutionen, var Argentina, Australien, Østrig, Bahamas, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Danmark, Fiji, Island, Italien, Mexico, Peru, Slovakiet, Spanien, Ukraine, Storbritannien og Uruguay.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Lokalpolitik 18. oktober 2019 kl. 11.15

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

Annonce