cookie-og-privatlivspolitik
Et barn køler af under en hedebølge i juni i Richmond, Canada. I juni kostede en hedebølge i Canada flere hundrede mennesker. (Arkivfoto).
Et barn køler af under en hedebølge i juni i Richmond, Canada. I juni kostede en hedebølge i Canada flere hundrede mennesker. (Arkivfoto).
Foto: Don Mackinnon/Ritzau Scanpix

Udland

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

Klimaforsker opfordrer til, at samfund forbereder sig bedre på hedebølger. For de bliver mere og mere intense.
26. juli 2021 kl. 20:58 Af Ritzau

Over de seneste år har adskillige lande målt rekordhøje temperaturer.

Og de rekorder vil formentlig blive slået igen og igen de kommende årtier, hvor der kan forventes mere ekstrem varme som følge af klimaforandringerne.

Det fastslår et nyt studie, som mandag er udgivet i tidsskriftet Nature Climate Change.

Over de næste tre årtier vil hedebølger, der slår rekorder, forekomme to til syv gange hyppigere i verden sammenlignet med de seneste 30 år.

Og efter 2050, hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter som nu, vil sådanne hedebølger forekomme 3 til 21 gange hyppigere ifølge studiet.

Annonce

Hedebølgerne vil også blive hyppigere og varmere i Danmark. Det siger Martin Olesen, der er klimaforsker ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Vi følger den tendens i Danmark. Vi får flere hedebølgedage. Og de vil også være længere og varmere.

- Hedebølgedage er defineret ved, at temperaturen overstiger 28 grader. De vil blive flere, og de vil blive længere, siger han.

Han forklarer, at der er udregnet forskellige scenarier for Danmark. Hvis CO2-udledningen fortsætter som nu, vil vi i fremtiden have 11 døgn med hedebølger om året mod 3 døgn i dag.

Hvis kurven bliver knækket, ventes fortsat en lille stigning.

Annonce

Hedebølgerne i 2021, hvor eksempelvis dele af det nordvestlige USA og Canada oplevede rekordvarme, som kostede mennesker livet, er langtfra toppen af det smeltende isbjerg.

- Vi har ikke set noget nær de mest intense hedebølger, som er mulige i nutidens klima. For slet ikke at tale om de hedebølger vi forventer at se de kommende årtier, siger klimaforsker Erich Fischer fra det tekniske universitet i Zürich, som er en af forfatterne bag studiet.

Forskerne bag studiet har via modeller udregnet, hvor sandsynligt det er, at der forekommer høj varme, som varer mindst syv dage og slår tidligere rekorder.

På baggrund af resultaterne opfordrer klimaforskeren til, at samfund forbereder sig på det ekstreme vejr.

For vi er som regel uforberedte, når temperaturerne slår rekorder. Og det er der, at skaden er størst, advarer Erich Fischer.

Annonce

Sidste måned kostede en hedebølge i Canada flere hundrede mennesker livet. Temperaturen nåede 49,6 grader. Det er 4,6 grader højere end landets hidtidige rekord.

- Vi skal ikke længere være overraskede, hvis vi ser rekorder blive slået med store marginer, siger Erich Fischer.

Over de seneste to år har blandt andet Cypern, Cuba, Tyrkiet, Canada, Nordirland og Antarktis sat varmerekorder.

Selv hvis udledningen af CO2 bliver mindsket markant, vil sandsynligheden for hedebølger fortsat være høj. Men risikoen for rekorder vil falde over tid, fremhæves det i studiet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE