cookie-og-privatlivspolitik
Ekrem Imamoglu fra CHP-partiet kan nu kalde sig borgmester i Tyrkiets største by Istanbul. Det markerer et symbolsk nederlag for Erdogan. Tyrkiets stærke mand bliver af mange set som manden bag, at landets valgkommissionen erklærede valget i Istanbul i marts for ugyldigt. Men Erdogans parti har tabt igen.
Ekrem Imamoglu fra CHP-partiet kan nu kalde sig borgmester i Tyrkiets største by Istanbul. Det markerer et symbolsk nederlag for Erdogan. Tyrkiets stærke mand bliver af mange set som manden bag, at landets valgkommissionen erklærede valget i Istanbul i marts for ugyldigt. Men Erdogans parti har tabt igen.
Foto: Bulent Kilic/Ritzau Scanpix

Udland

Lektor: Nederlag i Istanbul punkterer Erdogans omdømme

CHP-partiet står til endnu større valgsejr i Istanbul end ved valget i marts, der blev erklæret ugyldigt.
23. juni 2019 kl. 20:44

Annonce

Søndagens valgresultat i Istanbul slår et stort skår af den tyrkiske præsident Erdogans image, og det er måske starten på hans endeligt i tyrkisk politik.

Det mener i hvert fald Mogens Pelt, lektor i moderne historie ved Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, med stor indsigt i tyrkisk politik.

- Når det kommer til Erdogans omdømme, som ham der altid kunne vinde valg, så må man sige, at resultatet ved lokalvalgene i foråret og resultatet i Istanbul er med til at punktere det.

- Erdogan er nok i stigende grad en isoleret politisk person. Formodentlig også i sit eget parti. Og selv om Erdogan stadig har en grundlæggende opbakning i det indre Anatolien, så er de andre dele af landet ved at falde fra, siger han.

Det blev ligesom ved valget i Istanbul i marts Ekrem Imamoglu fra CHP-partiet, der kan erklære sig som vinder og ny borgmester i Tyrkiets største by.

I et kontroversielt forløb efter valget i marts, blev resultatet dog erklæret ugyldigt af Tyrkiets valgkommission.

Valget i Istanbul var en del af lokalvalgene, og her måtte Erdogans AKP-parti afstå flere store byer til CHP-partiet.

Byerne tæller blandt andre hovedstaden Ankara, turistmagneten Antalya og nu for anden gang Istanbul.

De tabte borgmesterposter er dårligt nyt for Erdogan på flere niveauer, fortæller lektoren.

- Det er nogle meget vigtige byer rent økonomisk for Tyrkiet. Erdogan er dermed henvist til at kunne vinde i de meget mere traditionelle områder af landet, men har tilsyneladende fået svært ved at nå de mere dynamiske dele af Tyrkiet. Her stod han ellers tidligere stærkt.

- Og så er der også en betydelig indtægt for politikere i Tyrkiet ved for eksempel at udstede byggetilladelser. Så på den måde vil de mistede borgmesterposter også ramme AKP-partiet økonomisk, siger Mogens Pelt.

Og det er særligt en skrantende økonomi, der har fået vælgerne til at vende sig mod AKP og Erdogan.

- En af de vigtigste årsager (til Erdogans faldende popularitet, red.) er, at landet på mange måder er i økonomisk uføre. Inflationen er ganske høj, det har den været længe, og arbejdsløsheden er stigende.

- Og så har Erdogan haft en meget konfrontatorisk politik siden særligt kupforsøget i 2016. Og det støder mange fra sig, siger Mogens Pelt.

Imamoglu vandt ved valget i marts med få tusinde stemmer. Denne gang står han til at vinde med op mod 500.000.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

AF: BJARKE ROSENKILDE

Narrens vise. 10. oktober 2019 kl. 16.29
Nu må Digelauget stoppe vanviddet 09. oktober 2019 kl. 10.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Blåpandet stram udlændinge politik 08. oktober 2019 kl. 15.54

AF: JOHN WENNERWALD

Eget vikarbureau 06. oktober 2019 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

EU og det besværlige demokrati. 02. oktober 2019 kl. 15.47

Annonce