cookie-og-privatlivspolitik
Tunesiens mangeårige autoritære leder Zine el Abidine Ben Ali (t.v.) blev tvunget af posten for ti år siden. Han døde i 2019. (Arkivfoto)
Tunesiens mangeårige autoritære leder Zine el Abidine Ben Ali (t.v.) blev tvunget af posten for ti år siden. Han døde i 2019. (Arkivfoto)
Foto: -/Ritzau Scanpix

Udland

Nedlukning af Tunesien falder sammen med årsdag for Ben Alis fald

Det er ti år siden, at Tunesiens daværende præsident gik af i forbindelse med Det Arabiske Forår.
14. januar 2021 kl. 05:30 Af Ritzau

Annonce

Torsdag er det ti år siden, at Tunesiens daværende præsident, Zine el Abidine Ben Ali, blev tvunget af posten.

Det skete efter landsdækkende protester i forbindelse med det, der bliver kaldt Det Arabiske Forår.

Omkring et halvt år efter valgte Tunesien et nyt parlament, som vedtog en ny forfatning. Den blev ifølge menneskeretsgrupper set som et stort skridt på vejen mod mere demokrati.

Men markeringen af tiårsdagen vil blive afdæmpet. Dels fordi den prodemokratiske bevægelse, der afsatte Ben Ali, har valgt at dedikere dagen til den tredjedel af den unge befolkning, der står uden job.

Dels fordi coronapandemien er altoverskyggende - også i Tunesien, hvor den tunesiske regering netop har annonceret en fire dage lang nedlukning.

Pandemien har forværret de økonomiske og sociale spændinger i landet, der står over for en markant stigning i antallet af smittetilfælde efter blot at have registreret omkring 50 dødsfald under den første bølge af pandemien.

Forværringen har betydet, at Tunesien nu ser flere tusinde nye smittede om dagen, mens der hver dag sker nye dødsfald blandt coronapatienter.

De seneste tal viser, at landet har registreret 5284 coronarelaterede dødsfald og 162.350 smittetilfælde.

Landets sundhedschef, Nissaf Ben Alya, der onsdag anbefalede nedlukningen, advarer om, at "situationen er meget farlig og udfordrer kapaciteten til at tage sig af de syge".

Hospitalsembedsfolk har tidligere advaret om mangel på sengepladser på intensive afdelinger trods oprettelse af midlertidige hospitaler.

Nedlukningen betyder, at undervisning på skoler, gymnasier og andre fakulteter vil blive suspenderet fra 13 til 24. januar.

Alle begivenheder er forbudt under nedlukningen, siger sundhedsminister Faouzi Mehdi. Han opfordrer alle til at arbejde hjemme så meget som muligt.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce