cookie-og-privatlivspolitik
USA's præsident, Joe Biden, vil ikke få mulighed for at give gæsterne hånden, når et klimatopmøde løber af stablen torsdag og fredag. Hele mødet kommer nemlig til at foregå via videomøder. (Arkivfoto).
USA's præsident, Joe Biden, vil ikke få mulighed for at give gæsterne hånden, når et klimatopmøde løber af stablen torsdag og fredag. Hele mødet kommer nemlig til at foregå via videomøder. (Arkivfoto).
Foto: Evan Vucci/Ritzau Scanpix

Udland

OVERBLIK: Bidens profilerede klimatopmøde er mest en optakt

Et profileret klimatopmøde, der begynder torsdag, ventes blandt andet at fungere som optakt til COP26.
22. april 2021 kl. 14:51 Af Ritzau

USA's præsident, Joe Biden, er torsdag og fredag vært for et klimatopmøde med deltagelse af flere profilerede ledere fra hele verden.

Klimatopmødet vil foregå virtuelt, og det vurderes blandt andet at skulle fungere som en optakt til klimakonferencen COP26 i november.

Her kan du blive klogere på, hvad man kan forvente af mødet:

* I alt 40 ledere er blevet inviteret til mødet. Blandt dem er den danske statsminister, Mette Frederiksen, Ruslands præsident, Vladimir Putin, samt EU-lederne Ursula von der Leyen og Charles Michel.

* Hele klimatopmødet foregår virtuelt uden nogen former for fysiske møder. Det hele bliver livestreamet til offentligheden.

Annonce

* Iagttagere forventer ikke umiddelbart, at der vil blive landet nogen konkrete aftaler. Det skyldes blandt andet, at det foregår virtuelt.

* Mødet vil i højere grad være en anledning til, at landene kan minde hinanden om, at klimakampen fortsat er altafgørende, lyder vurderingen.

* Mødet vil samtidig markere et comeback til klimakampen for USA. Under tidligere præsident Donald Trump trak USA sig i høj grad fra kampen, mens den nye præsident, Joe Biden, igen har kastet landet ind i den.

* På klimatopmødet vil lederne blandt andet diskutere målsætningerne i Parisaftalen - en stor klimaaftale, der blev indgået i 2015.

* En af de ting, der vil blive diskuteret, er målet om at begrænse den globale opvarmning til en stigning på under to grader - gerne under halvanden grad - sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

Annonce

* På klimatopmødet vil eventuelle økonomiske gevinster ved at bekæmpe klimaforandringer også blive diskuteret. Det drejer sig blandt andet om jobskabelse og om at drage fordel af overgangen til grøn energi.

* Ledere fra samtlige 17 økonomier, der udgør Major Economies Forum on Energy and Climate Change (MEF), er inviteret. De 17 økonomier er tilsammen ansvarlige for omkring 80 procent af verdens udledning af CO2.

* Det drejer sig om følgende: Australien, Brasilien, Canada, EU, Frankrig, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kina, Mexico, Rusland, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyskland og USA.

Kilder: AP, Det Hvide Hus, Reuters.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Er Det Konservative… 13. maj 2021 kl. 16.24

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE