cookie-og-privatlivspolitik
- Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage, siger den britiske premierminister, Boris Johnson, om brexit-aftale indgået torsdag.
- Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage, siger den britiske premierminister, Boris Johnson, om brexit-aftale indgået torsdag.
Foto: Henry Nicholls/Reuters

Udland

Storbritannien og EU lander skilsmisseaftale i 11. time

En skilsmisseaftale er forhandlet på plads, siger Storbritanniens regeringschef kort før EU-topmøde.
17. oktober 2019 kl. 11:46 Af Ritzau

Annonce

Efter intense forhandlinger har Storbritannien og EU torsdag - i sidste øjeblik - sat punktum for en aftale om briternes udtrædelse af EU.

Det er et afgørende skridt på vejen mod et velordnet brexit, som nu kræver parlamentarisk accept i Storbritannien og i Europa-Parlamentet.

Det bekræfter den britiske premierminister, Boris Johnson, på Twitter, blot fire timer før EU's stats- og regeringschefer mødes for at skulle tage stilling til skilsmissen med Storbritannien.

- Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage, skriver Johnson.

Nu er det ifølge premierministeren op til det britiske parlament at sikre en godkendelse.

Netop den del er fortsat en stor ubekendt i ligningen. Tidligere britisk premierminister Theresa May forhandlede også en aftale med EU. Men den blev afvist tre gange af Underhuset, indtil May gav op og trak sig.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, understreger også, at enigheden om den aktuelle aftale, der bygger på Mays aftale fra 2018, ikke er ensbetydende med, at en velordnet afsked er sikret.

- Vi har sandt nok noget erfaring med dette. Det er derfor, at vi bruger metaforen bjergbestigning. Det betyder ikke, at der ikke er nogen følelser. Jeg har gjort mit arbejde, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier.

Han appellerer til, at Underhuset i London nu løfter det ansvar, der ifølge franskmanden hviler på dem.

Det er et åbent spørgsmål, om EU-landene kan nå at læse og vurdere aftalen, inden stats- og regeringscheferne mødes torsdag klokken 15 til et EU-topmøde i Bruxelles.

- Intet er klart, før alt er klart. Men vi er et skridt nærmere et velordnet brexit, siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, da han ankommer til topmødet.

Formanden for EU-Kommissionen bekræfter, at forhandlerne har fundet hinanden.

- Det er en retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien, og det beviser vores dedikerede indsats for at finde løsninger, skriver Jean-Claude Juncker.

EU's chefforhandler siger, at aftalen giver sikkerhed for borgerne. Det har været en topprioritet, understreger han.

- Denne tekst bør kunne give juridisk sikkerhed på alle områder, hvor brexit kan skabe usikkerhed - specielt for borgerne. For EU-borgere i Storbritannien og for britiske borgere i vores medlemslande, siger Michel Barnier.

Der bliver ifølge aftalen en overgangsperiode. Den udløber med udgangen af 2020.

Chefforhandleren understreger, at det vigtigste er, at man med en aftale ikke igen skaber uro i Nordirland.

- Fred er det, der virkelig betyder noget, siger Barnier.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce