cookie-og-privatlivspolitik
Den bengalske tiger, som blandt andet lever i Bangladesh og Indien, bliver i nogle områder tvunget til at jage tættere og tættere på landsbyer. Dette har over årrække skabt mange udstødte "tigerenker".
Den bengalske tiger, som blandt andet lever i Bangladesh og Indien, bliver i nogle områder tvunget til at jage tættere og tættere på landsbyer. Dette har over årrække skabt mange udstødte "tigerenker".
Foto: str/Ritzau Scanpix

Udland

Tigerangreb skaber udstødte enker i Bangladesh

"Tigerenker", hvis mænd er blevet dræbt af tigre i Bangladesh, udstødes og bliver brændemærket som hekse.
18. februar 2020 kl. 09:43 Af Ritzau

Annonce

Hun er blevet svigtet af sine sønner og udstødt af sine naboer, som kalder hende for en heks.

Kvinder med samme skæbne findes i en lang række landsbyer i Bangladesh, hvor de anses for at være årsag til, at deres mænd har været uheldige og er blevet dræbt af tigre i landets jungler.

- Mine sønner har sagt til mig, at jeg er en uheldig heks, siger Mosammat Rashida, hvis mand blev dræbt af en bengalsk tiger.

Tigeren er en truet dyreart, men klimaforandringer og rydninger af jungleområder reducerer hele tiden dens naturlige habitat. Den tvinges derfor ofte til at søge bytte tæt på landsbyerne.

Mindst 519 mænd er blevet dræbt ved tigerangreb i et distrikt med en halv million indbyggere i perioden 2001-2011. Det viser tal fra Ledars, en nødhjælpsorganisation, som hjælper "tigerenker" til at blive reintegreret i deres landsbyer.

Rashida, som bor i en skrøbelig træhytte, i honningjægernes landsby Gabura i udkanten af Sundarbans, et jungleområde på 10.000 kvadratkilometer mellem Bangladesh og Indien.

Hendes mand døde, da han var på jagt efter honning.

- Honningjægere søger typisk efter honning i den sydvestlige del af området, hvor de fleste tiger lever, siger Monirul Khan, som på Jahangirnagar Universitet studerer den bengalske tiger.

En "tigerenke" mister med et slag sin mand og sin indkomst og bliver udstødt som paria i sin landsby i den periode, hvor hun har allermest brug for hjælp.

Hun har typisk meget ringe mulighed for at kunne forsørge sig selv og sin familie, hvis der er små børn.

Rashida er knust over, at hendes to sønner på 24 og 27 år har svigtet hende og deres to små søskende.

- Når det kommer til stykket, er de en del af dette samfund, siger hun og tørrer tårer væk fra sine øjne.

Under en orkan blæste taget af hendes hytte under en orkan, men hendes naboer har ikke tilbudt hjælp. Boligen er kun blevet nødtørftigt repareret med en presenning.

Hendes nabo, Mohammad Hossain, som er ved at lægge et nyt bliktag på sit hus, erkender, at hans kone har forbudt ham at tale med Rashida.

- Det ville kunne skade min familie, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce