cookie-og-privatlivspolitik
Facebooks uafhængige tilsynsråd opretholder Donalds Trumps udelukkelse fra Facebook og Instagram. (Arkivfoto)
Facebooks uafhængige tilsynsråd opretholder Donalds Trumps udelukkelse fra Facebook og Instagram. (Arkivfoto)
Foto: Olivier Douliery/Ritzau Scanpix

Udland

Tilsynsråd opretholder Facebooks udelukkelse af Trump

Donald Trumps Facebook-profil og Instagram-konto forbliver lukkede. Det har uafhængigt tilsynsråd besluttet.
05. maj 2021 kl. 15:18 Af Ritzau

Tidligere præsident i USA Donald Trump får ikke genåbnet sin Facebook-profil eller Instagram-konto. Det oplyser Facebooks uafhængige tilsynsråd onsdag.

- I betragtning af alvorligheden af overtrædelserne og den løbende risiko for vold var Facebook berettiget til at suspendere Mr. Trumps konti den 6. januar og forlænge suspenderingen den 7. januar.

- Det var imidlertid ikke hensigtsmæssigt af Facebook at indføre en suspendering på ubestemt tid, skriver rådet i sin afgørelse.

Donald Trump blev suspenderet fra Facebook, da han 6. januar lagde en video op under optøjer i Washington, hvor Trump-tilhængere stormede Kongressen.

I videoen sagde han "vi elsker jer, I er meget særlige" til demonstranterne. Under optøjerne døde fem personer, og Facebook vurderede efterfølgende, at der var "for store risici" ved at lade Trump benytte det sociale medie.

Annonce

Rådet, som den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er en del af, har til opgave at vurdere, om Facebook har handlet rigtigt, når de har slettet indhold - eller suspenderet en konto.

Rådets afgørelser er bindende. Det vil sige, at Facebook skal følge rådets afgørelser.

Rådet skriver også, at Facebook inden for seks måneder igen skal vurdere, om Donald Trumps konti skal genåbnes.

Det skal Facebook gøre på baggrund af overtrædelsens grovhed og muligheden for, at Donald Trump gør mere skade i fremtiden, hvis hans konto genåbnes.

Ifølge Trumps tidligere stabschef Mark Meadows vil beslutningen have en negativ effekt på ytringsfriheden. Han mener, at Facebook burde reguleres eller opdeles. Og at de ikke er i stand til at holde øje med sig selv.

Annonce

- Det er en trist dag for Amerika, det er en trist dag for Facebook, siger han til den amerikanske tv-station Fox News.

Jakob Linaa Jensen, der er lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, er også meget kritisk omkring Facebooks udelukkelse af Donald Trump.

- Det er en kontroversiel og problematisk beslutning at udelukke Donald Trump. Og det kan skabe præcedens. Facebook er i dag et globalt offentlighedsmedie med enorm betydning, siger han.

Facebooks vicepræsident for globale anliggender og kommunikation, Nick Clegg, skriver i et blogindlæg, at Facebook nu vil overveje en tydelig og korrekt handling.

Helle Thorning-Schmidt har udtalt til BBC, at rådet ikke havde et nemt svar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE