cookie-og-privatlivspolitik
Studerende på campus ved Yale University, der et af USA's ældste og mest prestigefyldte universiteter. Nu vil tre kvindelige studerende have kvinder ind i universitetets traditionsrige broderskaber. Personerne på billedet har ikke noget med sagen at gøre.
Studerende på campus ved Yale University, der et af USA's ældste og mest prestigefyldte universiteter. Nu vil tre kvindelige studerende have kvinder ind i universitetets traditionsrige broderskaber. Personerne på billedet har ikke noget med sagen at gøre.
Foto: Yana Paskova/Ritzau Scanpix

Udland

Tre studerende vil åbne Yales broderskaber for kvinder

Det skal forbydes at overveje køn, når broderskaber beslutter, hvem der skal optages, mener tre studerende.
12. februar 2019 kl. 16:41

Annonce

Tre kvindelige studerende fra det prestigefyldte Yale University i USA har iværksat en kamp for at få åbnet de såkaldte broderskaber for kvinder.

Kvinderne har således sagsøgt skolen og ni broderskaber.

Det sker i et forsøg på at tvinge dem til at indlemme kvinder i grupperne, der traditionelt altid udelukkende har bestået af mandlige medlemmer.

Kvinderne har indgivet et gruppesøgsmål ved en føderal domstol i den amerikanske delstat Connecticut.

I søgsmålet sigter kvinderne blandt andet efter et forbud mod at overveje køn, når det besluttes, hvem der skal lukkes ind i fællesskaberne. Kvinder skal også integreres i arbejdet omkring broderskaberne og deres netværk.

Flere af de traditionsrige broderskaber er den seneste tid blevet ramt af anklager om seksuelle overgreb og sexchikane.

De tre studerende siger, at de alle tidligere har klaget til Yale over upassende seksuel adfærd. Ledere fra skolen tilbød dem dog "ingen meningsfuld hjælp".

- Yale er et mikrokosmos af den igangværende epidemi af seksuel chikane og overgreb i broderskab bestående af mænd, lyder det i søgsmålet.

Det nævnes også, at mænd får en fordel af at være med i broderskaberne.

- Der udvikles ikke blot en meget giftig seksuel kultur (i broderskaberne, red.). Det giver også økonomiske og erhvervsmæssige fordele til de mandlige medlemmer, siger en af sagsøgerne, 20-årige Ry Walker.

Der findes også kvindelige studenterforeninger. Ifølge søgsmålet giver de dog ikke samme muligheder som broderskaberne. Blandt andet i forhold til kontakter i forbindelse med jobsøgning.

En talsmand for Yale, Tom Conroy, har afvist at kommentere på søgsmålet.

Joan Gilbride, der repræsenterer broderskaberne, siger, at der ikke er hold i beskyldningerne, som kvinderne præsenterer i sagsanlægget.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce