cookie-og-privatlivspolitik
I én valgstedsmåling har SPD en snæver føring over CDU/CSU. Det vides dog endnu ikke, hvem der kommer til at udgøre den næste tyske regering.
I én valgstedsmåling har SPD en snæver føring over CDU/CSU. Det vides dog endnu ikke, hvem der kommer til at udgøre den næste tyske regering.
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters

Udland

Tysklandskender: De store partier vil begge gå efter magten

De første målinger giver ingen klar vinder af det tyske valg. Alt er dermed stadig åbent, vurderer kender.
26. september 2021 kl. 18:58 Af Ritzau

Det er søndag svært at spå om, hvem der ender med regeringsmagten og kanslerposten efter søndagens tyske valg.

Det siger Siegfried Matlok, seniorkorrespondent og tidligere chefredaktør på avisen Der Nordschleswiger, efter aftenens første valgstedsmålinger.

Målingerne viser stort set dødt løb mellem socialdemokratiske SPD og de konservative søsterpartier CDU og CSU.

- Det handler heller ikke kun om, hvem der bliver nummer et. Det giver selvfølgelig den første serveret, men når resultatet er så knebent, så vil begge partier forsøge at danne regering, vurderer han.

- Hvis SPD eksempelvis ender med lige præcis at blive størst, så vil CDU stadig forsøge at bevare regeringsmagten, siger han.

Annonce

Matlok pointerer, at én ting er sikkert om den kommende regering.

- Uanset hvem der danner regering, har den ét parti med. Det er De Grønne. Intet andet kan lade sig gøre. Og en venstreorienteret regering er næsten umuliggjort, siger han med henvisning til, at partiet Die Linke ligger lige omkring spærregrænsen på fem procent.

- Det bliver en kamp om De Grønne og de liberale, siger Matlok med henvisning til det andet såkaldte kongemagerparti, FDP.

Der er tradition for, at de tyske tv-stationer offentliggør valgstedsmålinger præcis klokken 18, hvor valgstederne lukker.

Stationernes målinger varierer søndag en smule, men fælles for dem er, at det tidligt søndag aften ser tæt ud.

Annonce

Mens ARD's prognose viser lidt under 25 procents opbakning til begge de to store partier med 0,2 procentpoints føring til SPD, giver ZDF's prognose SPD en lidt større føring på 25,8 procent mod 24,2 til CDU/CSU.

De to tv-stationer har også lidt forskellige tal for de øvrige partier. Ifølge ARD står venstrefløjspartiet Die Linke til at få 5,0 procent af stemmerne. Det er kun lige nok til at komme over spærregrænsen på netop 5,0 procent.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE