cookie-og-privatlivspolitik
Joe Biden (t.h.), USA's præsident, og Mustafa al-Kadhimi, Iraks premierminister, har mandag givet hinanden hånd på, at USA efter nytår ikke længere har kamptropper i Irak.
Joe Biden (t.h.), USA's præsident, og Mustafa al-Kadhimi, Iraks premierminister, har mandag givet hinanden hånd på, at USA efter nytår ikke længere har kamptropper i Irak.
Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Udland

USA trækker alle kamptropper ud af Irak inden nytår

Fra næste år skal amerikanske soldater i Irak kun indgå i rådgivning og træning.
26. juli 2021 kl. 21:28 Af Ritzau

Til nytår vil der ikke længere være amerikanske kamptropper i Irak. Det har USA's præsident, Joe Biden, mandag formelt aftalt med Iraks premierminister, Mustafa al-Kadhimi.

Der er aktuelt omkring 2500 amerikanske kamptropper i landet. De er der for at bekæmpe resterne af Islamisk Stat.

Der vil fortsat være amerikanske soldater i Irak efter nytår. Der vil de dog kun være for at rådgive og træne irakiske soldater.

Aftalen kommer ikke ud af det blå. Allerede torsdag i sidste uge skrev avisen The Wall Street Journal om de amerikanske soldaters exit.

- Vi har ikke brug for kamptropper, for dem har vi selv. Hvad har vi brug for? Vi har brug for samarbejde inden for efterretninger. Vi har brug for hjælp med træning. Vi har brug for luftstøtte, sagde Iraks udenrigsminister, Faud Hussein, i den forbindelse.

Annonce

Aftalen ville blive præsenteret under al-Kadhimis besøg i Det Hvide Hus i denne uge, hvilket er sket mandag.

- Vores rolle i Irak bliver (...) at være til rådighed, at fortsætte med at træne, at assistere, at hjælpe og at håndtere Islamisk Stat, hvor den opstår. Men vi kommer fra årets udgang ikke til at deltage i kampe, siger Joe Biden mandag.

USA har haft soldater i Irak siden invasionen af landet i 2003.

Danmark har i øjeblikket også et militært bidrag til Nato-missioner, der opererer i Irak. Her er tale om bidrag til to forskellige Nato-missioner, der begge går ud på at styrke Iraks egne soldater.

Den ene er "Nato Mission Iraq", som Danmark i december 2020 overtog ledelsen af. Her rådgives irakiske militæruddannelser og det irakiske forsvarsministerium.

Annonce

Forsvaret skriver på sin hjemmeside, at det samlede danske bidrag er på op imod 140 soldater plus helikopterbidraget på cirka 70 soldater.

Danmark har også haft et mindre bidrag til missionen "Operation Inherent Resolve", som ledes af amerikanerne. Missionen har bekæmpet Islamisk Stat i blandt andet Irak.

Her bidrager Danmark med et stabsbidrag og operatører fra Flyvevåbnet, som dog ikke befinder sig i Irak.

Forsvarsministeriet oplyser, at det ikke umiddelbart har nogen kommentarer til nyheden.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE