cookie-og-privatlivspolitik

Udland

Virusudbrud kan udløse aflysning af Kinas årlige folkekongres

Mandag ventes styret i Kina at træffe afgørelse om en mulig aflysning af den årlige parlamentssamling.
24. februar 2020 kl. 05:18 Af Ritzau

Annonce

Kina ventes mandag at beslutte, om den årlige samling af parlamentet, Den Nationale Folkekongres (NPC), skal aflyses på grund af det virusudbrud, der har kostet over 2500 mennesker livet i landet, mens næsten 80.000 personer er smittet.

Udbruddet har sat dele af det kinesiske samfund i stå på grund af de mange tiltag, som regeringen har taget for at inddæmme smitterisikoen. I flere byer er der blandt andet indført rejserestriktioner og delvist udgangsforbud.

Kongressen, der efter planen skal begynde 5. marts og traditionelt varer mindst ti dage, har deltagelse af næsten 3000 delegerede fra hele Kina.

De delegerede siger formelt god for beslutninger, som det enerådende kommunistparti allerede har truffet.

Mange af de lokale toppolitikere, som normalt drager til hovedstaden Beijing i marts for at tage del i samlingen, er travlt optaget af at bekæmpe virusudbruddet i deres regioner.

NPC's faste organ, Den Stående Komité, samles mandag for at diskutere en aflysning eller udsættelse af folkekongressen.

Ling Li, der underviser i kinesisk politik ved universitet i Wien i Østrig, anser en aflysning for "meget sandsynlig". Især hvis virusudbruddet tager til i omfang.

- Hvis situationen ikke forbedres væsentligt inden mandag, så vil en beslutning om ikke at udsætte NPC-konferencen være ufornuftig og signalere et desperat forsøg fra myndighederne på at opretholde en forestilling om en politisk normalitet, som ikke er der, siger hun.

Målt på antallet af dødsfald det seneste døgn er udbruddet ikke aftaget.

Mandag formiddag lokal tid oplyste de nationale sundhedsmyndigheder, at yderligere 150 personer omkom søndag som følge af udbruddet. Det er en stigning i forhold til døgnet forinden, hvor der var 97 dødsfald.

Også en anden konference, CPPCC, der er planlagt til at begynde den 3. marts i Beijing, kan blive aflyst eller udskudt på grund af virusudbruddet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce