cookie-og-privatlivspolitik
Hvis du endnu ikke har fået stillet en diagnose, og dine allergisymptomer har en betydelig indvirkning på dit liv, bør du konsultere din læge.
Hvis du endnu ikke har fået stillet en diagnose, og dine allergisymptomer har en betydelig indvirkning på dit liv, bør du konsultere din læge.
Foto: ALK

Ugeavisen

Få ram på din pollenallergi

Foråret er på vej med solskin, varmere temperaturer og udendørsaktiviteter. Men for mange kan det hurtigt stigende antal træpollen i luften udløse allergi.
06. marts 2019 kl. 08:47 Af Katrine Sabroe Christensen

Annonce

Symptomerne på pollenallergi, også kendt som høfeber, kommer ofte fra øjnene og næsen. Dine øjne kan klø, løbe i vand og blive røde. Din næse stopper til, begynder at løbe og klø, og hyppig nysen er pludselig en normal del af din dag. Andre symptomer kan omfatte hovedpine, træthed, søvnløshed og generel utilpashed.

I Danmark anslås det, at omtrent 400.000 mennesker lider af træpollenallergi. Nogle mennesker har milde symptomer, der ikke påvirker deres hverdag, men for andre er tilstanden mere alvorlig, og de kan derfor opleve en nedsat livskvalitet.

- Mange mennesker lider unødigt i pollensæsonen, for ved at træffe enkle forholdsregler kan man mindske allergiens indvirkning, siger Jørgen Nedergaard, der er seniorforsker i allergivirksomheden ALK.

En måde at bekæmpe pollenallergi på er at forsøge at begrænse eller helt undgå at blive udsat for pollen, og her er der mange situationer, hvor det er muligt at gennemføre små tiltag, som kan reducere kontakten med pollen betydeligt.

- Brug en tørretumbler til at tørre dit vasketøj. Kør med lukkede vinduer og brug et pollenfilter i din bil. Brug solbriller, når du tager en cykeltur. Hold vinduerne lukkede, når pollentallene er høje. Bliv inde så meget som muligt. Kontrollér pollental og læg planer efter dem. Undgå pelsdyr, der kan bære pollen, og vask dit hår og skift tøj, når du kommer hjem efter at have været ude, siger Jørgen Nedergaard.


Diagnose og behandling

Hvis du endnu ikke har fået stillet en diagnose, og dine allergisymptomer har en betydelig indvirkning på dit liv, bør du konsultere din læge. Lægen vil sandsynligvis spørge til dine symptomer og udføre en priktest, der kan vise, om du har høfeber. Dette er et vigtigt skridt i kampen mod pollenallergien, fordi allergi kan kontrolleres, og der er mange behandlingsmuligheder til rådighed.

- Vi ser ofte, hvordan den rigtige behandling kan gøre en enorm forskel for livskvaliteten. Men det kræver en diagnose, og at du finder lige præcis den behandling, der passer til dig. Det er vigtigt, for hvis pollenallergi ikke bliver behandlet, kan den udvikle sig til astma, siger Jørgen Nedergaard.

Der er flere muligheder for behandling af din høfeber, alt fra såvel ikke-receptpligte og receptpligtige symptomlindrende lægemidler til mere langsigtede behandlinger som allergivaccination. Både symptomlindrende og vaccinebehandlinger har vist sig at give lindring og dæmpe følelsen af at være syg, men der er nogle forskelle mellem behandlingerne:

Symptomatiske behandlinger reducerer allergisymptomer, mens du tager medicinen, men der er ingen langvarig virkning, fordi de ikke skaber tolerance som allergivaccination. De fleste symptomatiske behandlinger er tilgængelige uden recept, for eksempel på apoteket.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce